Radioja Kombëtare Bullgare © 2021 Të gjitha të drejtat janë të rezervuara

Covid situata reale në Bullgari

Nuk mjaftojnë mjekët në vijë të parë

Foto: BGNES

Mangësia serioze e mjekëve në vijë të parë është problemi më i madh, përpara të cilit është i drejtuar sistemi shëndetësor në Bullgari, informoi ministri i shëndetësisë Kostadin Angjelliov në brifingun e Shtabit Operativ Kombëtar. “Që të gjithë janë të lodhur, një pjesë e madhe janë të infektuar, të sëmurë, disa janë dhe nëpër repartet intensive”, deklaroi ai. Sipas fjalëve të tij, 1727 mjekë që nga fillimi i epidemisë janë të prekur nga koronavirusi.

Zgjidhjen e mungesës së stafit në spitalet ministri e shikon në ndihmën e mjekëve nga ndihma vullnetare dhe më në veçanti në ndihmën e specializuar mjekësore. Do të kërkohet ndihma dhe e universiteteve mjekësor dhe të kolegjeve- për shembull studentët nga kursi i fundit të stazhit shtetëror t’u ndihmojnë mjekëve.

Pavarësisht nga numri i madh i të infektuarve me Covid-19 tek ne, ne ruajmë vendin tonë të 25 në Evropë për nga, sëmundshmëria derisa për nga vdekshmëria kemi bërë një hap mbrapa dhe tanimë zëmë vendin e 9, njoftoi kryeinspektori shëndetësor docenti doktor Angjell Kunçev. Ai tha akoma se, gjatë dy javëve të fundit në vendin tonë po vihet re një krizë e mprehtë e shtimit të sëmundshmërisë, si dhe të pakësimit të moshës të njerëzve të infektuar. Për nga treguesi mortalitet po kështu ka një tendencë drejt rritjes, pavarësisht dhe me rritmë më të ulëta.

Deri në ditën e hënë të gjitha spitalet në territorin e Sofjes duhet të organizojnë covid zona dhe të shtojnë pranë tyre personelin e domosdoshëm mjekësor. Një urdhër të ngjashëm ka dhënë dhe drejtori i Inspektoratit Rajonal Shëndetësor i Sofjes doktor Danço Pençev, kurse ministri i shëndetësisë shtoi se, që të gjithë përgjegjësit e ekipeve  duhet të mbeten nëpër vendet e tyre  dhe u ndaloi drejtorëve të spitaleve të dalin me pushim.  Kostadin Angjellov përsëri nënvizoi se, mundësia e vetme të ulet presioni mbi sistemin shëndetësor është të respektojmë masat kundra epidemiologjike.

“Një rol kyç këtu luan distanca”, deklaroi profesori Todor Kantarxhiev, drejtor i Qendrës Kombëtare mbi sëmundjet infektive dhe parazitare. Ai shtoi se, në qoftë se ecim vet nëpër rrugë ose shëtisim në park, nuk është e domosdoshme që të mbajmë maska. “Maska vihet , që të mund të ruhemi bashkërisht njëri nga tjetri kur distanca është më e pakët se 1 metër e gjysmë. Në qoftë se respektohet kjo-nuk ka nevojë për maska, por në qoftë se nuk respektohet, duhen maska”-nënvizoi ai.

Përgatiti në shqip: Nataniela Vasileva

Më shumë nga rubrika

Prof. Kostadin Angellov

Çdonjëri ka akses tek certifikata e vet për Covid-19

Ministri i Shëndetësisë prof. Kostadin Angellov paraqiti certifikatën për vaksinim kundër Covid-19. Çdo person i vaksinuar që ka nënshkrim elektronik mund të marrë certifikatën e vet elektronike dhe të ketë qasje në dosjen e tij të pacientit, vuri..

botuar më 21-01-19 12.27.MD
Gjeorgji Komsallov, Boris Kallajxhiev dhe Jasen Nedjallkov, themelues të punëtorisë së përbashkët

Punëtoria e parë e përbashkët në Sofje zbulon mundësi për ide krijuese

Ideja e mirë është e paçmuar, më në veçanti kur njeriu i përkushtohet asaj. Pavarësisht dhe me hapa të vegjël, ajo do të bëhet realitet dhe do t’u shërbejë njerëzve të tjerë në shoqëri. Mishërimi i një ideje praktike dhe shumë të dobishme është krijimi i..

botuar më 21-01-19 7.15.PD

2.8% e shpenzimeve për shëndet në Bullgari përdoren për profilaksi

Gjatë vitit 2018 shpenzimet mesatare shtetërore dhe private për profilaksi në BE janë 2.8% e të gjitha shpenzimeve për shëndet. Në bullgari treguesi është sa është niveli mesatar për BE-në – 2.8%, transmetoi BTA. Kjo përqindje është më e lartë në..

botuar më 21-01-18 4.49.MD