Radioja Kombëtare Bullgare © 2021 Të gjitha të drejtat janë të rezervuara

Pirja e duhanit dhe ajri i ndotur shtojnë rrezikun nga Covid-19

Stresi nga infektimi shton presionin mbi sistemin shëndetësor

Foto: arkiv

Fotografi nga sateliti për nivelin e ndotjes së ajrit mbi Evropën vërtetojnë lidhjen midis ajrit të ndotur dhe rrjedhës më të rëndë të Covid-19. “Zonat më të ndotura përkojnë saktësisht me vendet ku në nivelin e popullsisë ka një rrjedhë më të rëndë të infeksionit me koronavirus” – shpjegoi para BNR pulmonologu doktor Aleksandër Simidçiev.

Sipas tij njerëzit që banojnë në rajone më të ndotura sëmuren më shpesh dhe më rëndë. Shkaku: copëzat fine të pluhurit provokojnë ndryshimi i përgjigjes imune të mukozës së sistemit të frymëmarrjes. “Domethënë, kur thithim plehra, ajër të ndotur, sistemi ynë imun fillon të luftojë ajrin e ndotur, jo agjentët përkatës bakterialë ose viralë.”

Si infeksioni i koronavirusit, ashtu edhe ndotja e ajrit mund të ndalen në mënyrë efektive me maska filtriqë zvogëlojnë në mënyrë efektive sasinë e grimcave të imëta të pluhurit. Dhe viruset përhapen përmes grimcave, dhe ndotja përhapet përmes grimcave të vogla. Pra, maskat me filtra në mënyrë efektive zvogëlojnë këtë rrezik ”, tha pulmonologu.

Aleksandër Simidçiev

Ai tha se te duhanpirësit funksioni vaskular dhe gjendja e mushkërive janë shumë më të dëmtuar dhe kjo rrit rrezikun në rast Covid-19. Pirja e duhanit ndikon në sistemin e qarkullimit të gjakut dhe dëmton enët e gjakut, shpesh pirësit e duhanit kanë arterosklerozë dhe sëmundje iskemike, të cilat janë faktorë rreziku për koronavirusin.

Sëmundja pulmonare obstruktive kronike (COPD) rezulton nga ndikimi afatgjatë mjedisor në mushkëri. Pirja e duhanit lidhet më së shumti me këtë sëmundje, megjithëse te 1/4 e pacientëve arsyet janë të ndryshme, shpjegon doktori Simidçiev.

“Njerëzit me sëmundjen pulmonare obstruktive kronike janë më të kujdesshëm dhe sëmuren nga infeksioni i koronavirusit më pak se një person i shëndetshëm”, shton specialisti.

Shqetësimi te njerëzit me sëmundje obstruktive kronike përkeqësohet në sfondin e presionit që epidemia ushtron mbi spitalet në vend. Megjithëqë numri i të shtuarve në spital me koronavirus po rritet, Ministri i Shëndetësisë Kostadin Angellov thekson, se problemi nuk është në mungesën e shtretërve spitalorë, por në pamjaftueshmërinë e specialistëve. Gjithnjë e më shumë janë njerëzit nga personeli mjekësor me Covid-19 të konfirmuar.

Një mënyrë për të ulur presionin mbi spitalet është që shteti të nisë një fushatë sqaruese për këtë sëmundje infektive – është kategorik profesor Georgi Mihajllov. Ai është deputet i PSB në opozitë, por tani ushtron profesionin e tij të mjekut në spitalin në qytetin Svishtov.

Kjo për arsye se ne shohim në teren stresin e kombit. Njerëz që nuk kanë nevojë për trajtim spitalor këmbëngulin të pranohen në spital. Së fundmi, duhet të kuptohet se ky nuk është një infeksion veçanërisht i rrezikshëm. Shkalla e vdekshmërisë së saj është 3 për 1000. Duhet të organizohet një fushatë e cila të arrijë në vetëdijen e çdo qytetari bullgar, se pjesa dërmuese e pacientëve mund të mjekohen në kushte shtëpiake, se nuk duhet të vetë mjekohen siç ndodh ngandonjëherë dhe të gëlltitin kortikosteroide dhe heparina”, theksoi doktori Mihajllov në eterin e BNR.

Redaktore: Elena Karkallanova

Përgatiti në shqip: Svetllana Dimitrova

Foto: arkiv

Më shumë nga rubrika

U botua një abetare bullgare për fëmijët dygjuhësh

"Po lexojmë me Asjan dhe Javorin" është emri i abetares së parë për nxënësit me gjuhë amtare të ndryshme nga bullgarishtja dhe për ata që kanë vështirësi në lexim në shkollën fillore. Abetarja është e përshtatshme për fëmijët bullgarë që rriten..

botuar më 21-09-22 3.09.MD

Procedura për lëshimin e certifikatave të shtetësisë bullgare është përshpejtuar

Për tre muajt e verës gjatë qeverisjes së kabinetit teknik u shërbyen 7600 persona, të cilët morën certifikatat e tyre për shtetësinë e fituar bullgare. Ndërsa për gjithë vitin 2020 certifikatat e lëshuara ishin 5500. Këtë e tregoi si një sukses të..

botuar më 21-09-21 1.27.MD

Bullgarët në mbarë botën mbështesin kauza bamirëse për të ndihmuar bashkatdhetarët në vendin tonë

Aftësia ose vetëm dëshira të ndihmosh dikë të bënë të ndihesh i rëndësishëm. Por, jo në atë “kuptim televiziv” sa përpara kamerave, siç thuhet, por në shpirtin dhe në zemrën tënde. Altruizmi është një vendim i thellë personal dhe me siguri nuk..

botuar më 21-09-21 1.06.MD