Radioja Kombëtare Bullgare © 2021 Të gjitha të drejtat janë të rezervuara

Videoja e re muzikore “Mërfi” – talent, imagjinatë dhe aftësi artistike

Gjatë ditëve të fundit në rrjetet sociale u paraqit një video e re - e këngës “Mërfi”. E zgjodhëm për ta prezantuar për shkak të fantazisë së freskët  dhe zgjidhjeve tepër interesante të regjisorëve, si dhe të vështrimit rinor ndaj temave jetike, të vjetra sa bota - një dashuri romantike, ndarje, një kujtim i papritur pas viteve dhe vetëdije se dashuria dhe ky njeri gjoja nga e kaluara ka mbetur të paharruar për gjithmonë.

Kënga lind gjatë vitit të kaluar mësimor. Çdo gjë fillon nga një detyrë e të folurit skenik për studentët në Akademinë Kombëtare të Arteve Teatrale dhe të  Filmit “Krëstjo Sarafov”. Të ndarë sipas grupeve, ata duhet të përgatisin projekt lidhur me krijimtarinë e poetëve bullgarë. Në një nga grupet punojnë bashkë Eleonora Ivanova- artiste në video, Teodor Kisjov - autor i muzikës dhe i aranzhimit, si dhe Zhaklin Daskallova - bashkautore në krijimin e tekstit dhe të muzikës dhe interpretuese e këngës “Mërfi”.

Për Radio Bullgarinë zonja e re tregon: “Atëherë zgjodha poemën “Kujtime nga tavani” nga Valeri Petrov. Doli se, nuk kemi zgjedhur tekstin e saktë kundrejt detyrës së vënë dhe u nevojit të kërkojmë një autor tjetër. Por unë u dashurova kaq shumë në poezinë e Valeri Petrovit, në ritmikën e vjershave të tij të shkëlqyera, në vet poemën, saqë lindi kënga “Mërfi”.  

Është interesante të përmendim se “Kujtime nga tavani” të Valeri Petrovit është një poemë prej shtatë pjesëve. Zhaklin zgjodhi një pjesë, e cila tregon për çastet e para të dashurisë:

Teksti i refrenit, i shtuar nga këngëtarja , i jep dhe titullin këngës:

“Dje, sot dhe nesër po kështu

Ne luajmë kundra ligjit të Mërfit...”

Nga Zhaklin mësuam akoma se pjesëmarrësit në krijimin e këngës aktualisht janë studentë në kursin e katërt, në degën e mjeshtërisë prej aktori për teatrin dramatik, në klasën e profesorit doktor Ivajllo Hristov. Përveç teatrit, ata mundohen të zhvillojnë dhe talentin e vet muzikor, kurse kënga “Mërfi” është një nga provat e tyre të para. Videoja është incizuar në një gurore afër Sofjes. Pjesa tjetër është talent, imagjinatë  aftësi artistike.

Përgatiti në shqip: Nataniela Vasileva

Më shumë nga rubrika

Petar Dundakov

Muzika e filmave është liri dhe sfidë

Thonë se muzika më e mirë e filmave është ajo e cila shikuesi nuk e vëren, por disi e përjeton përmes personazheve, përmes veprimeve dhe gjendjeve të tyre emocionale. Këtë përcaktim që duket pak të çuditshëm e bënë Petar Dundakov – kompozitor..

botuar më 21-01-20 4.19.MD

Gjurga Pinxhurova – burimi i këngëve të saj është zemra popullore

Fati jetik dhe profesional i këngëtares së famshme bullgare Gjurga Pinxhurova i cakton një vend të denjë në kulturën muzikore bullgare. Që në kritikat e para për artin e saj, në vitet 30-të të shekullit të kaluar, ajo u quajt   “magjistarja e..

botuar më 21-01-17 8.15.PD

Një këngë bullgare është në Top 30 në klasifikimin e fansave të Eurovision

Kënga me të cilën këngëtarja bullgare Viktoria duhej të prezantonte vendin tonë në konkursin “Eurovision” gjatë vitit 2020 “Tears Getting Sobber” është ndër 30 këngët më të dashura për të gjitha kohërat dhe është vendosur në pozitën e 26 nga..

botuar më 21-01-04 2.59.MD