Radioja Kombëtare Bullgare © 2021 Të gjitha të drejtat janë të rezervuara

Më pak aplikime, por më shumë seksione zgjedhore

Dimitër Ivanov: Tashmë ndiejmë vështirësi në gjetjen e anëtarëve të komisioneve në të gjithë botën

Një ditë para afatit të fundit për aplikim për votim jashtë vendit – 15 qershor, u paraqitën më se 55 000. Nuk ka gjasa që deri në fund të ditës së sotme numri i tyre të arrijë 87 216 aq sa ishin në zgjedhjet e mëparshme parlamentare më 4 qershor. Sidoqoftë, sipas rregullave të reja për përcaktimin e vendvotimeve, gati dy herë më shumë vendvotime jashtë vendit pritet të hapen për votimin e parakohshëm të 11 korrikut - gati 800.

“Legjislacioni elektoral kishte nevojë për ndryshime të cilat të lehtësojnë votimin, por nuk duhet të mendohet se nga afro 1 milion bashkatdhetarë jashtë shtetit të cilët e kanë të drejtën e votimit, më shumë se 20-25 për qind do të votojnë” – komentoi në një intervistë për transmetimin “Atdheu jashtë kufirit” të Radios Kombëtare Bullgare (BNR), politologu Tonço Kraevski.

Tonço Kraevski

Dimitër Ivanov është një bashkatdhetarë tanë i cili jeton në Zvicër që prej 20 vitesh. Për këtë periudhë numri i bullgarëve në këtë vend u rrit nga 5000 në 15 000. “Ne nuk jemi emigrantë klasikë. Ne jemi qytetarë modernë të lëvizshëm bullgarë, jetojmë në një kohë dinamike të komunikimit celular dhe komunikimit në distancë, gjë që e bën lidhjen tonë me Bullgarinë të pandashme”, thekson ai. “Meqenëse jetojmë në vende të rregulluara mirë, ne shohim zgjidhjet e problemeve në vendin tonë”- është përgjigjja e tij ndaj akuzave se bullgarët jashtë kanë një ide të gabuar të asaj që po ndodh në atdhe.

Dimitër Ivanov

Pozita e tij aktive prej qytetari dhe interesi ndaj jetës politike tek ne Dimitër Ivanov shpreh duke marrë pjesë tashmë 15 vjet në organizimin e zgjedhjeve jashtë shtetit. Ai është koordinator global i rrjetit të vullnetarëve bullgarë për zgjedhjet.

“Pasi në zgjedhjet më 4 prill u hapën 464 seksione tani ata do të arrijnë gati 700-800. Aplikime për hapjen e seksioneve paraqiten deri më 15 qershor. Numri më i madh i seksioneve do të çojë në aktivitet më të lartë. Periudha në të cilën zhvillohen zgjedhjet është shumë e rëndësishme. Korriku është muaji aktiv i pushimeve kështu që disa nga bashkatdhetarët tanë do të jenë tashmë në Bullgari. Ne tashmë kemi vështirësi për të gjetur anëtarë të seksioneve nëpër botë. Pas vitit të epidemisë së Covid tashmë mund të udhëtohet me certifikata për sëmundje dhe për vaksinim. Kështu ndoshta një pjesë prej bashkatdhetarëve tanë jashtë shtetit do të zgjedhin të votojnë në Bullgari”, supozon Dimitër Ivanov.

Votimi i detyrueshëm me makinë gjithashtu është një pengesë në organizimin e zgjedhjeve jashtë shtetit.

Daniell Stefanov

“Komisioni Qendror Zgjedhor duhet të vendosë nëse me makinat e disponueshme të sigurohet votimi vetëm në Bullgari, dmth të mendohet për vendosjen e një makine të dytë në disa seksione ose të mbeten nga një, ndërsa me të tjerët të kërkohet mundësi për t’u mbuluar seksionet jashtë shtetit- komentoi në një intervistë për BNR “Horizont” eksperti i sistemeve zgjedhore Daniell Stefanov. – Në njërën situatë sigurojmë një ditë normal zgjedhor, ndërsa në tjetrën – shkelim Kodin Zgjedhor.”

Sidoqoftë, përkundër të gjitha vështirësive, asnjë metodë e votimit nuk duhet t'u pengojë votuesve të ushtrojnë të drejtën e tyre për të votuar.

Përpilues: Joan Kolev

Përgatiti në shqip: Svetllana Dimitrova

Foto: arkiv


Më shumë nga rubrika

U botua një abetare bullgare për fëmijët dygjuhësh

"Po lexojmë me Asjan dhe Javorin" është emri i abetares së parë për nxënësit me gjuhë amtare të ndryshme nga bullgarishtja dhe për ata që kanë vështirësi në lexim në shkollën fillore. Abetarja është e përshtatshme për fëmijët bullgarë që rriten..

botuar më 21-09-22 3.09.MD

Procedura për lëshimin e certifikatave të shtetësisë bullgare është përshpejtuar

Për tre muajt e verës gjatë qeverisjes së kabinetit teknik u shërbyen 7600 persona, të cilët morën certifikatat e tyre për shtetësinë e fituar bullgare. Ndërsa për gjithë vitin 2020 certifikatat e lëshuara ishin 5500. Këtë e tregoi si një sukses të..

botuar më 21-09-21 1.27.MD

Bullgarët në mbarë botën mbështesin kauza bamirëse për të ndihmuar bashkatdhetarët në vendin tonë

Aftësia ose vetëm dëshira të ndihmosh dikë të bënë të ndihesh i rëndësishëm. Por, jo në atë “kuptim televiziv” sa përpara kamerave, siç thuhet, por në shpirtin dhe në zemrën tënde. Altruizmi është një vendim i thellë personal dhe me siguri nuk..

botuar më 21-09-21 1.06.MD