Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За първи път в Лондон звуча Концерта за цигулка от Марин Големинов

Солистката Деворина Гамалова и диригентът Филип Хескет приемат овации след концерта
Снимка: И.Гъделева

На 24 ноември 2012 година в лондонската църква St Michaels and All Angels за първи път на британска територия прозвуча Концерт за цигулка и оркестър от Марин Големинов. Малко повече за участниците в събитието:

West London Sinfonia е респектиращ аматьорски оркестър, който изнася 6 концерта годишно с много разнообразни програми. В средата на декември музикантите ще се срещнат предколедно с детска публика с „Петя и вълкът” на Сергей Прокофиев. Готвят се и за турне в Белгия през 2013-та. Но поводът да се запознаем с West London Sinfonia е участието му в афиша на Лондонския фестивал на българската култура 2012.

Повече от авантюристична изглеждаше програмата на концерта, подбрана от диригента на оркестъра Филип Хескет – освен музика на Бородин и Чайковски, присъстваха Концерт за цигулка/виола и оркестър от Иън Скофийлд – това беше световната премиера на уникалното по рода си произведение, както и британската премиера на Концерт за цигулка и оркестър от Марин Големинов – дългогодишна мечта на Деворина Гамалова, която беше солистка на оркестъра. Цигуларка и виолистка със солидно образование в елитни британски колежи, самата тя в момента вече е уважаван преподавател. Създаването на класически концерт, в който един солист сменя цигулка и виола, е по нейна идея.

Колкото до музиката на Големинов - цигуларката споделя, че е имала шанса да се срещне с доайена на българската композиторска школа малки преди той да си отиде от този свят и двамата са обсъждали колко хубаво би било неговия цигулков концерт да бъде изпълнен в Лондон. Сега, 12 години по-късно, тази цел на Деворина Гамалова беше осъществена.

Чуйте интервюто на Ирена Гъделева с Деворина Гамалова, записано в деня на премиерата в Лондон.

По публикацията работи: Алегро виваче


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!