Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

OctaVoice - перфектният разговор на езика на музиката

OctaVoice във Варна - от концерта до събитието

Радио Варна има удоволствието да представи на "другата сцена" акапелния ансамбъл OctaVoice. В изпълнение на осем млади музиканти ще звучат произведения от различни епохи и жанровеOctaVoice ще представи творби на Джузепе Питони, Добри Христов, Сергей Рахманинов и Rajaton, ще ви впечатлят и авторските композиции на октета.

Вокалният ансамбъл OctaVoice съществува от началото на 2010. Гласовете им отекват в залите на Съюза на българските композитори, националния музей „Земята и хората“, в Градската художествена галерия в Кюстендил, Малък градски театър "Зад канала", читалище „Славянска беседа“, Културен дом "Средец", залата на НМУ „Любомир Пипков“ и др. Участват във форуми като VIVA LA MUSICA, Майски музикални дни и The Bridge Fest (Видин). Свързват ги множество съвместни концерти със Софийски камерен хор „Васил Арнаудов“ под диригентството на проф. Теодора Павлович и с Академичен хор „Света Параскева”, ръководен от Галина Луканова. Имат честта и удоволствието да работят с едни от големите имена в съвременната българска музика – на 13 април т.г. OctaVoice представиха за първи път пред публика две произведения на маестро Любомир Денев (старши) - „Викът“ и „Евридика“.

Кои са OctaVoice? Опитахме се да направим по една нетрадиционна визитка на всеки от тях... от първо лице. 

 

ЕВЕЛИНА ЙОРДАНОВА - сопран

© Снимка: Личен архив

Казвам се Евелина Димитрова Йорданова. От гр. Варна съм, на 23 години. Завършила съм звукорежисура, педагогика на обучението по музика и хорово дирижиране.

Не работя J, занимавам се с глупости... шегичка, подготвям се за конкурс за докторанти в НМА. В свободното си време чета книги, гледам филми, излизам с приятели – все прости неща за един средностатистически млад човек J

Обичам хубавото време J, животните, респективно природата, естествено – семейството си J.  Любимият ми природен звук... хм... интересен въпрос... всичко ме дразни J, обичам тишината.

Човешкият глас – обичам на него да свиря (на моя, на други – имам предвид хор, има такава закачка с проф. Васил Арнаудов, че свири на хор). Певческият ми диапазон започва от първа до трета октава (за протокола – мога и под първа J...).

Мечтая да пея на сцена в Италия... а бе, може и в други държави, като Австрия и Америка J. Любимите ми певци – Ана Томова-Синтова, Натали Десай, Анна Нетребко (is the best), Арета Франклин и Ела Фитцджералд и т.н.

Иска ми се да бях се родила в Ренесансовата епоха, но в дворцова среда ;).

OctaVoice е дълга история J... започна като неангажиращо музициране с приятели и се превърна в сериозна колективна дейност, в която всеки е важен (за съжаление J...).

 

ВАЛЕНТИНА ДОБРЕВА - сопран

© Снимка: Валентина Добрева, личен архив

Казвам се Валентина Добрева. От град Търговище съм, на 27 години.
Магистър по хорово дирижиране и етномузикология, които изучавах в НМА „Проф. Панчо Владигеров” - София. От тази година съм докторант в областта на етномузикологията, отново в музикалната академия. Занимавам се с народно пеене, което на този етап е и моя работа. В свободното време нямам конкретни занимания, а просто обичам да мързелувам и да правя това, което ми е приятно в момента. Обичам звука на водата, било то като дъжд или шумът на вълните в морето. Успокоява ме J...

Човешкият глас е качеството, което те прави уникален и неповторим. Това е и един от главните елементи, които ни обединяват в OctaVoice. Диапазонът на гласа ми е приблизително две октави (без малко) и мога да изпълнявам музика, която технически и интонационно е по възможностите на моя глас. За съжаление все още не съм се научила да пея на два гласа J.

Изпитвам удоволствие не от сцената, на която пея, а от музиката, която правя и от емоцията, която ще предам на слушателите. Любим изпълнител или певец нямам. Ценя и се възхищавам на талантливите музиканти, докоснали чрез своето изпълнение или произведение душата ми.

Мисля, че съм се родила когато трябва и където трябва, на точното място в уречения час JJJ.

OctaVoice за мен е удоволствие, приятелство, прекрасна музика и много положителни емоции.

 

СВЕТОМИРА АТАНАСОВА - алт

© Снимка: Светомира Атанасова, личен архив

Казвам се Светомира Атанасова. От Павликени съм. На 23 години.
Уча в НМА "проф. Панчо Владигеров" и съм 5-ти курс със специалност хорово дирижиране. Доста голяма част от времето ми е запълнена с пеене. Освен в OctaVoice пея и в още няколко хора.
В свободното си време обичам да се виждам с приятели, да се разхождам, да гледам филми, напоследък голямо удоволствие ми доставя да се занимавам с разни ръкоделия, търпение не ми липсва, напротив може да се каже, че така се успокоявам.
Любим природен звук... шумът на дъжда...
Човешкият глас е уникален и неповторим музикален инструмент, който всеки изпълнител владее в различна степен. Мога да изпея приблизително две октави.

Нямам мечта за конкретна сцена на която да пея. Всеки един концерт, независимо пред каква публика и на каква сцена е ни носи едно необикновено удовлетворение. Усещането е неописуемо и може би биха ме разбрали само хора, които са се изявявали пред публика.
Любим певец... трудно ми е да се спра на някоя конкретна личност, като цяло ще обобщя, че харесвам музика от всякакви стилове, старая се да не се ограничавам и да съм наясно с тенденциите.
Ох, това за епохите... радвам се че живея сега -  епоха, в която има достъп до всякаква информация, която те интересува, епохата на интернет. Може би в бъдеще нещата ще се развиват все повече и повече и точно това прави съществуването ми още по-интересно... :)
OctaVoice е... онова, което споменах по-горе за сцените. Никой и нищо не може да ми даде усещането, емоцията и настроението, което изпитвам, когато съм на сцена, рамо до рамо с хората от OctaVoice :)

 

НАДЯ ЙОРДАНОВА - алт

© Снимка: Надя Йорданова, личен архив

Казвам се Надя Йорданова на 22 години. От гр. Елин Пелин съм, но живея от няколко години в София. Занимавам се с музика от 11 годишна, тогава започна и подготовката ми за кандидатстване в Националното музикално училище в Широка лъка. Бях приета с народно пеене и обучението ми продължи 5 години. След завършването на средното си образование 1 година не се занимавах с музика и тогава разбрах, че нещо ми липсва, замислих се и осъзнах, че това е... музиката! Тя е моето призвание, тя е част от мен и сега за нищо на света не бих се отказала от нея. В момента уча трета година в СУ „Св. Климент Охридски” специалност „Музика“, профил „Народно пеене“. Също така от Януари тази година ходя и на уроци по поп и джаз пеене. Това са първите ми стъпки в този стил музика, затова наблягам на усъвършенстването му. Имам големи мечти и се надявам да постигна всяка една. А една от тях беше да пея точно в такъв състав, какъвто е OctaVoice. Това се случи и затова сега съм изключително щастлива, че съм част от OctaVoice. Тъй като съм нов член и досега не съм пяла в такъв състав, за мен удоволствието да пеем заедно е огромно.

Любимите ми стилове музика са Soul and Jazz. А сред любимите ми изпълнители се нареждат : Adele, Jamie Cullum, Sara Bareilles, Ella Fitzgerald, Ayo и още някои други.

Свободното си време отново запълвам с музика, като свиря на на пиано. Това ме кара да забравя за всичко останало.

 

ЯВОР УЗУНОВ - тенор

© Снимка: Явор Узунов, личен архив

Казвам се Явор, роден съм в Добрич и съм на 24 години. Работя като звукорежисьор в радио "София" към БНР. В свободното си време правя всичко, което ми се прави. Обичам да свиря на пиано, да гледам или да играя различни спортове, също и да гледам филми, да слушам музика, да уча неща, които не съм знаел до момента.

Любимият ми природен звук е звукът на вятъра. Човешкият глас е най-съвършенният музикален инструмент. Диапазонът ми е малко над 2 октави.

Любим певец нямам, но харесвам много Нат Кинг Кол, Рот Стюарт, Боби МакФерин, Ал Жиро и други... Имам мечта, свързана с голяма сцена и тя е да свиря на сцената на Jazz фестивала в Монтрьо! С този си живот мисля, че съм си в епохата, в която трябва да съм, а предишните също са били в правилните епохи. OctaVoice е група от приятели, с които обичам да споделям музиката, ежедневието си, времето си и всичко, което ми е на сърце!

 

ГЕОРГИ СТРЕЗОВ - тенор

Казвам се Георги Стрезов и съм от град София. На 22 години съм. Уча в Национална музикална академия "Проф. Панчо Владигеров", специалност "Хорово дирижиране". Моята най-голяма страст е филмовата музика и съм късметлия да работя това, което обичам - а именно създаването и композирането на филмова музика. В свободното си време пея. Обичам хубавите книги, а колкото и странно да е, любимият ми звук е... тишината. Човешкият глас е най-съвършеният инструмент! 
Не знам колко октави мога да изпея, но мисля че мога да изпея една чиста квинта (или поне само квинта).

Нямам любим певец, но много харесвам хора като Лучано Павароти, Фреди Меркюри и др. Иска ми се да бях роден в епохата на Ренесанса - защо и аз не знам. OctaVoice е забавление, хубава музика, усмивки и... онази тайна съставка, която ще видите на концерта. 

 

АЗАД АГАСЯН - бас

Казвам се Азад Хайгашод Агасян. От  София съм, на 22 години. Уча в Национална музикална академия „Проф. Панчо Владигеров” със спец. „Тонрежисура“.
В свободното си време играя на компютъра. Обичам палачинки.
Човешкият глас е звук, който се издава от човека при разговор, пеене, смях, вик, плач и др. Мога да изпея пет октави, сега се уча да изпея шестатаJ.
Любимият ми певец е Фреди Меркюри
Иска ми се да се бях родил в епохата на динозаврите.
OctaVoice е банда, с която се яде и пие здраво J.

 

ЯНКО ЯНКОВ - бас

Казвам се Янко Янков. От Варна съм, на 27 години. От 2007 г. изучавам хорово дирижиране в НМА "Панчо Владигеров" - София. В момента работя като търговски представител, пея в църковен хор и в OctaVoice.

В свободното си време предпочитам да съм сред природата, да чета, да пея, да свиря на пиано или китара, да композирам, да решавам задачи по хармония и математика :). Обичам да обичам, да общувам, да съм сам.

Любимите ми природни звуци са ромонът на водата и листата, дъждът и чуруликането на врабчетата. Човешкият глас е най-съвършеният инструмент. В диапазона си имам над три октави. Много ми е интересно кога ще се науча да пея правилно?...

Мечтая да пея в концертните зали на българските училища, където с колегите ми от OctaVoice изнасяме образователни концерти. Едни от любимите ми певци са Джузепе Джакомини и Йонас Кауфман.

Иска ли ми се да се бях родил в някоя друга епоха? По-скоро - не. Тук и сега ми харесва.

OctaVoice е организация с нестопанска цел. :)

ВИЖТЕ ОЩЕ

Великденски органов концерт в духа на виенските традиции

Органистът, композитор, диригент, преподавател и капелмайстор на един от най-знаковите християнски храмове в Европа ще поднесе традиционна празнична програма за орган и глас във Варна. Той бе пред варненска публика по Коледа преди две години. Важна част от концерта този път е сопраното Сузане Курц. Сега професорът ще зарадва ценителите със специално..

обновено на 09.04.18 в 10:07

Концерти „Образ и звук“ на възпитаници на Национално училище по изкуствата „Добри Христов“ – Варна

Водено от идеята да събере в една зала талантите в различни видове изкуства, Национално училище по изкуствата „Добри Христов“ е подготвило проекта „Образ и звук“. В   Арт салона на Радио Варна, сред произведенията на живописта, графиката и скулптурата на зрелостниците от училището, на 19 и 20 май ще се състоят 2 концерта. В концерта..

публикувано на 19.05.14 в 11:33

18 март - Концерт пиано и цигулка

18 март 2014г., вторник - Арт салон на Радио Варна - голяма зала - 18:30ч. КОНЦЕРТ ПИАНО И ЦИГУЛКА С участието на Велина Кузманова и Добромир Ценов, ученици в НУИ "Д.Христов" -Варна В програмата: Й.С.Бах, М.Големинов, П.Владигеров, С.Обретенов, П.Хаджиев, А.Владигеров, П.Христосков и др.     Велина Кузманова е ученичка от..

публикувано на 14.03.14 в 10:34

Българското национално радио е домакин на 34-тия Фолклорен фестивал на Еврорадио

Българското национално радио е домакин на 34-тия Фолклорен фестивал на Европейския съюз за радио и телевизия през месец май 2013 година във Варна. В тазгодишното издание на фестивала ще участват фолклорни групи от 15 европейски страни и гости от Република Корея. България и БНР ще представят Оркестърът за народна музика на БНР и Ансамбъл „Манол..

публикувано на 14.05.13 в 13:52

Празничен концерт пред Радио Варна

На 7 май на алеята пред Радио Варна празничен концерт изнесе детската група за автентичен фолклор при Народно читалище "Христо Ботев - 1928", село Голица. Групата е създадена през 1981 година и от тогава до днес ръководител е Петранка Неделчева, учител в село Голица. Лауреати са на много конкурси, включително и на Националния събор в Копривщица,..

публикувано на 08.05.13 в 09:29

Концерт на ученици от НУИ "Добри Христов" по програма "Криле за начало"

Концертът се състоя с подкрепата на Радио Варна и е част от програмата за насърчаване на млади творци от град Варна "Криле за начало".

публикувано на 01.06.12 в 22:53

60 години Оркестър за народна музика на БНР

ftp://admin.bnr.bg/RadioVarna/Valeria/Kustendilsko horo.mp3 Оркестърът за народна музика на БНР отбеляза 60 години с концертно турне в страната  Радио Варна, Концертно студио - 27 април 2012г.   Петдневното турне на ОНМ на БНР започна с концерт в обновеното студио на Радио Благоевград на 24 април. Първата изява на..

публикувано на 07.05.12 в 10:17