Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Детски хор на Китайското национално радио

Снимка: Радио Варна

        В България хорът осъществи два концерта. Срещата с публиката в София беше на 22 август т.г., в зала 6 на НДК,  а във Варна - на 25 август в Летния театър.

        Основан през 1951г. С многобройните си изяви в Китай и по света, със своя богат репертоар, характерен ярък и артистичен стил на изпълнение, хорът е спечелил признанието на професионалисти и публика и заема престижно място в сферата на хоровото изкуство в Китай. През 2008 г. детският хор участва в записа на песента „Ти и аз” за 29-те Летни олимпийски игри в Пекин. Освен това сътрудничи с прочути китайски композитори и има записи за филми и телевизионни програми, участия в оперни спектакли и е изнесъл многобройни  концерти.

В програмата са включени песни от различни китайски провинции, а също така от Франция, Сингапур, Израел, Канада, Мексико и Южна Африка.

Диригент на хора е известният музикант Дапън Мън – ръководител на хора от 1983г.; освен многобройните си ангажименти като диригент, в момента той е и заместник-председател на Китайската асоциация на хоровете. На пиано акомпанира г-жа Мей Гао – доцент и преподавател в Колежа по музика към Пекинския университет и гостуващ преподавател в Държавния университет Морхед – САЩ; като концертиращ музикант е свирила в Карнеги Хол, в Операта в Сидни, в Италия, Германия, Швеция, Русия, Хонг Конг и др.

Концертът във Варна е организиран със съдействието на Община Варна и е в рамките на инициативата  „Варна – кандидат за Европейска културна столица’ 2019”.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Великденски органов концерт в духа на виенските традиции

Органистът, композитор, диригент, преподавател и капелмайстор на един от най-знаковите християнски храмове в Европа ще поднесе традиционна празнична програма за орган и глас във Варна. Той бе пред варненска публика по Коледа преди две години. Важна част от концерта този път е сопраното Сузане Курц. Сега професорът ще зарадва ценителите със специално..

обновено на 09.04.18 в 10:07

Концерти „Образ и звук“ на възпитаници на Национално училище по изкуствата „Добри Христов“ – Варна

Водено от идеята да събере в една зала талантите в различни видове изкуства, Национално училище по изкуствата „Добри Христов“ е подготвило проекта „Образ и звук“. В   Арт салона на Радио Варна, сред произведенията на живописта, графиката и скулптурата на зрелостниците от училището, на 19 и 20 май ще се състоят 2 концерта. В концерта..

публикувано на 19.05.14 в 11:33

18 март - Концерт пиано и цигулка

18 март 2014г., вторник - Арт салон на Радио Варна - голяма зала - 18:30ч. КОНЦЕРТ ПИАНО И ЦИГУЛКА С участието на Велина Кузманова и Добромир Ценов, ученици в НУИ "Д.Христов" -Варна В програмата: Й.С.Бах, М.Големинов, П.Владигеров, С.Обретенов, П.Хаджиев, А.Владигеров, П.Христосков и др.     Велина Кузманова е ученичка от..

публикувано на 14.03.14 в 10:34

Българското национално радио е домакин на 34-тия Фолклорен фестивал на Еврорадио

Българското национално радио е домакин на 34-тия Фолклорен фестивал на Европейския съюз за радио и телевизия през месец май 2013 година във Варна. В тазгодишното издание на фестивала ще участват фолклорни групи от 15 европейски страни и гости от Република Корея. България и БНР ще представят Оркестърът за народна музика на БНР и Ансамбъл „Манол..

публикувано на 14.05.13 в 13:52

Празничен концерт пред Радио Варна

На 7 май на алеята пред Радио Варна празничен концерт изнесе детската група за автентичен фолклор при Народно читалище "Христо Ботев - 1928", село Голица. Групата е създадена през 1981 година и от тогава до днес ръководител е Петранка Неделчева, учител в село Голица. Лауреати са на много конкурси, включително и на Националния събор в Копривщица,..

публикувано на 08.05.13 в 09:29

Концерт на ученици от НУИ "Добри Христов" по програма "Криле за начало"

Концертът се състоя с подкрепата на Радио Варна и е част от програмата за насърчаване на млади творци от град Варна "Криле за начало".

публикувано на 01.06.12 в 22:53

60 години Оркестър за народна музика на БНР

ftp://admin.bnr.bg/RadioVarna/Valeria/Kustendilsko horo.mp3 Оркестърът за народна музика на БНР отбеляза 60 години с концертно турне в страната  Радио Варна, Концертно студио - 27 април 2012г.   Петдневното турне на ОНМ на БНР започна с концерт в обновеното студио на Радио Благоевград на 24 април. Първата изява на..

публикувано на 07.05.12 в 10:17