Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ботаническата градина в Балчик празнува днес 59 години от създаването си

Ботаническа градина Балчик
Снимка: БГНЕС

С “Летен бал” Университетска ботаническа градина – Балчик  отбелязва  59 години от създаването си на 27 юли 1955 г. Градинското тържество е  от 19,30 ч. в парковата част.

Звеното към Софийския университет “Св. Климент Охридски” е създадено от академик Даки Йорданов. Пред паметната му плоча ще бъдат поднесени цветя. Предвижда се още откриване на изложба „Първите биолози“ и Концерт на представителния оркестър на Военноморските сили (с диригент кап. III ранг Мирослав Трифонов).

  Сега градината се простира на площ от 190 дка, а растителните колекции включват над 3000 вида и се увеличават непрекъснато. Мястото е важен туристически обект, паметник на културата и защитена местност. Сред големите атракции е експозицията на открито от едроразмерни кактуси и сукуленти, както и новата постоянна тропическа оранжерия. Интерес за специалисти и туристи представляват успешно интродуцираните екзотични видове.

  В навечерието на празника, градината помести на официалната си фейсбук страница съобщение, с което уверява посетителите, че могат да посетят комплекса в Балчик срещу един билет от касите на ведомството. Цената за възрастен е 7 лева.

 Сградите в парковата територия се управляват от Културен център “Двореца” респективно Министерство на културата, което също събира вход. Според ботаниците тази институция таксува гостите извън обекта си, а именно сградата на бившата лятна резиденция на румънската кралица.

От ръководството на държавния институт контрираха, че “Двореца” е групов паметник на културата от национално значение –  с 49 сгради и 170 движими паметници, представлява културна ценност. Билетът от 5 лева остава непроменен.

Така общият вход от двете каси е на стойност 12 лева за възрастен. Двете институции не могат да стигнат до споразумение и да върнат общото таксуване на едно място и делене на приходите, както беше допреди две години. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Синя зона, център, Варна

Синята зона във Варна няма да работи днес

Паркирането в централната част на Варна и днес ще бъде безплатно , тъй като на официални празници синята зона не работи.  От общинското предприятие "Общински паркинги и синя зона" напомнят, че паркирането в центъра ще е отново платено от 7 май, вторник, а работното време е от 9.00 до 20.00 часа. За повече информация гражданите могат да използват..

публикувано на 06.05.24 в 07:14
Есенно море, ноември

Слънчево време на Гергьовден

Утрото на празничния 6 май ни посреща с тихо и спокойно време. Днес в ранните сутрешни часове ще има разкъсана ниска облачност, по-късно ще преобладава слънчево време. Ще духа слаб вятър от юг-югозапад, следобед умерен от югоизток. Преобладаващи максимални температури между 21° и 26°, за крайбрежието 16-21, за В арна около 19°...

публикувано на 06.05.24 в 06:00

Ясно и слънчево ще е времето на Гергьовден

Според синоптиците от Националния институт по метеорология и хидрология във Варна, през следващото денонощие времето ще се запази предимно ясно и слънчево. Ще духа слаб вятър от юг, утре по крайбрежието до умерен от югоизток.  Минимални температури между 6° и 11°, а максималните във вътрешността слабо ще се повишат и ще достигат 20°-25°, само по..

публикувано на 05.05.24 в 16:30

Празнична програма за Гергьовден в Каварна

На 6 май, Ден на храбростта и празник на Българската армия, Каварна отбелязва своя празник. Камбаните на православния храм „Свети Георги“ ще прозвучат в 8 часа и 30 минути за да поканят миряните на празнична литургия, отслужена от отец Василий. Празничната програма организирана от община Каварна започва в 10:30 на централния площад „Защитата на..

публикувано на 05.05.24 в 16:00

Доброволци в Добрич помогнаха на стотици в навечерието на Великден

Над 100 семейства и крайно нуждаещи се хора получиха хранителни пакети за посрещането на великденските празници в кампанията „Споделен хляб“ в Добрич. Инициативата се организира от фондация „Милостиво сърце“ и Клуба по народни танци „Жътвари“ осма година. В акцията по милосърдие участват и десетки дарители и доброволци. С всяка следваща..

публикувано на 05.05.24 в 13:34

Политолог: Не чуваме ясна дефиниция какви са проблемите на гражданите

"Кампанията за изборите започна още през март и компроматите валят един по един". Това коментира за Радио Варна политологът Атанас Радев. По думите му това не е нищо ново за родната политическа картинка и посочи, че кандидатите за депутати не разчитат на позитивизъм и визия: „Кампанията е в разгара си и когато вече започне официално ще..

публикувано на 05.05.24 в 13:15

Празнично богослужение за Второ Възкресение в Катедралата във Варна

Варненският и Великопреславски митрополит Йоан отслужи Второ Възкресение с прочитане на библейските текстове на 12 езика. На тази празнична литургия по традиция се четат текстове от Евангелието на различни езици, посветени на Възкресението на Божия син - Исус Христос. Така се напомня, че благата вест за Христовото Възкресение е била отнесена..

публикувано на 05.05.24 в 12:32