Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Пинк Флойд" се впуска на последно пътешествие по "Безкрайната река"

Снимка: Ахмед Ема Елдин
Първият нов албум на „Пинк Флойд“ от 20 години насам - и последният, ако се съди по думите на един от двамата живи и настоящи членове на групата Дейвид Гилмор  The Endless River („Безкрайната река“) – е вече на музикалната световна сцена от символичната дата 10 ноември.

Една от най- известните арт рок групи на всички времена казва сбогом на почитателите си с предимно инструментален албум в четири части с различни настроения, увенчани от последната песен Louder Than Words по текст на съпругата на Гилмор Поли Самсън и в негово изпълнение.

The Endless River е посветен на починалия през 2008 г. кийбордист и централен композитор на „Флойд“ Рик Райт и включва неиздавани досега негови записи. Материалът е създаден от Гилмор, Мейсън и Райт по време на сесиите за предпоследния албум на „Флойд“ Division Bell, през 1994 г.

Обложката на албума е дело на 18-годишния египетски художник Ахмед Ема Елдин.

Албумът е адекватна почит за психеделичното наследство на групата, обобщава „Ролинг Стоун“, наричайки го „реквием, в който ехтят познати отзвуци“ и „неочакван, добре дошъл епитаф“.

У дома във Великобритания „Гардиън“ нарича The Endless River „добър начин да сложиш точка“ и „подходяща бележка под линия за края на една кариера“. Според тях той е по-близък до Dark Side of the Moon, отколкото до Division Bell, и включва дълбоко „Гилморови и Мейсънови сола“, макар и повече от един критик да си пожелава музикалното ехо от миналото да беше доразвито до пълнокръвни парчета (някои от темите са дълги само минути и половина).

Албумът събира 53 от 100 точки в агрегатора за ревюта „Метакритик“. При все това пресата по-скоро се обединява около идеята за The Endless River като „последна и сърдечна групова прегръдка“ на „Пинк Флойд“ без Роджър Уотърс.

Албумът се превърна в най-поръчвания и продавания за всички времена, според интернет платформата „Амазон“.

Чуйте.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!