Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

45-о издание на фестивала на оперното и балетното изкуство в Стара Загора

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Стара Загора се готви да посрещне 45-ото издание на Фестивала на оперното и балетното изкуство. Основан през 1967 г. през дългото си съществуване форумът е приветствал на сцената си едни от най-големите оперни звезди на България – Николай Гяуров, Райна Кабаиванска и много други.

Програмата започва днес с изложба в памет на Борис Стойнов, главен художник на Държавна опера Стара Загора. Тя ще бъде последвана от премиерата на „Отело” от Верди. Подробности научаваме от директора на операта Петко Бонев:



Години наред с него бяхме колеги. Този прекрасен човек и професионалист си отиде преждевременно и много неочаквано за всички нас. Длъжни сме да почетем паметта на Борис Стойнов с изложба на негови произведения, сценографски макети и други. Посвещаваме му премиерата на „Отело”, защото декорът е негово дело. Вече започнахме репетициите. Този оперен шедьовър изисква много добра подготовка от страна на изпълнителите. Затова поканихме певци с богат опит за главните роли. Замислихме това издание като среща между младостта и зрелостта, които успешно си сътрудничат още от началото на моя мандат. Заедно със световноизвестния тенор Емил Иванов и големия баритон Иван Консолов ще видим и младата Русалина Мочукова като Дездемона. В образа на Касио ще се превъплъти Ивайло Йовчев, който бе номиниран за „Кристална лира” от Съюза на българските музикални и танцови дейци. Гордеем се и с присъствието на Софийска опера в нашия афиш. Тя ще представи Росиниевата опера „Пепеляшка”. Русенската опера ще изпълни балета „Ромео и Жулиета” от Чайковски, а Пловдивската опера е подготвила една класическа постановка на „Бохеми” от Пучини
.




Другото балетно заглавие в афиша на фестивала е „Полет към светлината”. Музиката за него е подбрана из творчеството на Чайковски, Гершуин и други коренно различни композитори. Петко Бонев разказа:

Това е балетен спектакъл в две части на Русенската опера, която се слави с добрата си танцова трупа. Хореографът Силвия Томова е направила прекрасна постановка, която ще бъде видяна на 27 ноември. Досега се е играла с голям успех, вярвам че ще е така и на нашата сцена, тъй като тукашната публика е почитател на класическата трактовка. Не можехме да пропуснем този жанр от музикално-сценичните изкуства. Исках в качеството си на художествен ръководител на фестивала, в него да присъства както опера, така и балет. Включихме и детско заглавие – мюзикъла „Алиса в страната на чудесата”.




Държавна опера Стара Загора откри новия си сезон в края на септември с премиера на операта „Тоска” от Пучини. На 28 ноември публиката отново ще има удоволствието да види световноизвестния тенор Камен Чанев в ролята на Каварадоси. Финалът на форума ще предложи на меломаните музикално преживяване от най-високо ниво. Директорът Петко Бонев и екипът обещават бляскав галаконцерт под наслов „Звездите на операта”, който ще събере на една сцена някои от най-добрите оперни гласове на България.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!