Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Властелинът на пръстените“ „оживява“ в уникален проект на сцената на „Арена Армеец“

БНР Новини
Снимка: arenaarmeec.com

Епичната трилогия „Властелинът на пръстените“ по книгата на Джон Роналд Руел Толкин ще бъде представена у нас в невиждан формат. На огромен 25-метров екран в HD проекция музиката ще бъде изпълнена в пълен синхрон с картината. Общият брой на музикантите, които ще излязат на сцената на „Арена Армеец“, наброява 250 – Симфоничният оркестър на БНР, смесеният и детският хор на радиото и Хорът на софийските момчета. Благодарение на един от организаторите – Петър Димитров, успяваме да надникнем зад кулисите на този мащабен спектакъл:

“Lord Of The Rings in concert“ е съчетание на две от най-конвертируемите изкуства – кино и музика. На сцената на зала „Арена Армеец“ на 5 декември ще чуем и видим нещо, което не се е случвало до момента. Музиката на Хауърд Шор към „Властелинът на пръстените“ е написана с един много интересен подход. Използвал е най-различни чудати инструменти – огромна наковалня, на която се свири с парен чук, нарязани на спирала чинели, за да издават определен звук. „Дистресд пиано“, както го нарича самият Шор, представлява само лирата на пианото, на която се свири с вериги. Композиторът е въвел тези модификации, за да получи търсения звук. За концерта внесохме японски тайко барабани. Синхронизацията между звук и картина се осъществява със специална техника, която пристига от Германия. За улеснение на диригента освен партитура, той има разположен пред себе си видео екран със светлинни индикации. Прожекцията на филма ще е със субтитри на български език. Екранът се намира над оркестъра. Нашите инженери са се погрижили за изключително добрата видимост от всеки един ъгъл.


Изборът на оркестъра на БНР не е случаен. Поради изключително високия професионализъм на състава мениджмънтът на проекта и самият Хауърд Шор се спират на него. Капацитетът на залата е 7000 места. Оркестърът на БНР ще бъде воден от концертмайстора на Мюнхенските симфоници Мариан Краев, който е германец от български произход.

Подготвено е оборудване от около 60 тонколони и над 30 суббуфера, за да може публиката да се наслади на едно напълно реалистично изживяване.

В следващите две години почитателите на епичната сага могат да очакват концертни изпълнения и на другите две части от трилогията. Петър Димитров разказва историята на проекта:

Преди около 12 години Хауърд Шор започва да изпълнява едно произведение, което се нарича „Lord Of The Rings symphony“. Това е музиката към филма превърната в шестчастна симфония. Изпълнява я по целия свят с различни оркестри, като по време на концертите на екран прожектират снимки от филма. Виждайки един друг подобен проект, той отива в „New line cinema“ и взима правата върху лентата. Така Хауърд Шор създава “Lord Of The Rings in concert“. Очакваме високопрофесионален международен екип начело с диригента Давид Райц и любимото сопрано на композитора Кейтлин Луск. Супервайзерът Джеф Марковиц ще следи за качеството на провеждане на продукцията. Той е носил отговорност за реализацията на други касови хитове в същия формат – „Карибски пирати“, „Матрицата“… Очакваме технически екипи от Англия и Германия. Всички участници ще обединят сили, за да се осъществи премиерата на това изключително шоу у нас.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!