Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С формата „Opera in cinema” се открива Новогодишният музикален фестивал в НДК

БНР Новини
Снимка: БУЛФОТО

С настъпването на декември идва време за традиционния Новогодишен музикален фестивал в НДК. Началото му съвпада с най-очакваното оперно събитие в света – откриването на сезона на миланската „Ла Скала”, което определя основните тенденции по отношение на режисура, сценография и костюми в жанра. Датата е 7-и декември, а събитието е специално поради още един факт – това е последният спектакъл на Даниел Баренбойм като музикален директор на „Ла Скала”. Чрез формата „Opera in cinema”, директното излъчване на единствената опера на Бетовен – „Фиделио” от престижния театър ще може да се види у нас в кино „Люмиер”.


Друга основна цел на форума е да представя едни от най-добрите постановки от оперните театри в страната. Тази година сред тях е „Трубадур” на Русенската опера с диригент Найден Тодоров. Спектакълът е планиран за 10-и декември, а в главните роли на Вердиевия щедьовър ще се превъплътят солисти от Ла Скала. Единият от тях – Марио Меланини, е участвал в дебютното издание на фестивала преди 28 години, а баритона Александър Крунев ще видим като Граф ди Луна. За провокациите към меломаните разказва Огнян Драганов – главен режисьор на Русенска опера:

„Интересното в тази творба е, че има някои неуточнени моменти в развитието на сюжетната линия. Това дава по-голяма свобода в режисьорската интерпретация. Подготвил съм любопитни хрумвания – известен български художник ще представи бодиарт. Любовта между героите ще придобие образ от плът и кръв, пресъздаден от актриса. Придържам се към класическия прочит на спектакъла. Новата сценична версия, която подготвям, съчетава традиционен декор със силата на изображението чрез проекция.”

Новогодишният музикален фестивал е домакин на дългоочаквания благотворителен концерт на оперната дива Райна Кабаиванска. Основната заслуга за него е на Нов български университет, а патрон е президентът на Република България Росен Плевнелиев. Организационният секретар на форума, Марияна Василева, разказва за някои от акцентите:



„В програмата има доста „изкушения” от света на камерната музика. Те са плод на стремежа ни да разнообразим този тип концерти. Искаме да покажем в друга светлина камерния жанр, да обогатим връзката изпълнител-публика. Ще спомена изявата на квартет „Лàнер” – тя е под патронажа на посланика на Унгария. Това е нов, изключително интересен и елитен състав. Подготвил е програма, която ще ни пренесе в епохата на салонната музика от края на XIX в.”

Новогодишните музикални празници на НДК включват 15 заглавия, сред които клавирни рецитали, етно джаз и органов концерт. БНР също дава своя принос към фестивала с участие на детския хор на 20-и декември под диригентството на Венеция Караманова. И в това издание не са пропуснати важните дати през изминалите 12 месеца – годишнините на Борис Христов, Панчо Владигеров, Рихард Щраус, както и тази от основаването на НМУ „Любомир Пипков”.

Грандиозната кулминация на този пъстър музикален букет ще настъпи в първия ден от новата година. Както се подразбира от темата „Духът на Франция”, концертът ще предложи образци на най-високите постижения във френската класика. Пълната програма на НДК и фестивала може да видите тук.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!