Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нови исторически дъна за рублата преди днешното заседание на Руската централна банка

В началото на днешната търговия руската валута се понижи с 0,28% спрямо долара до ново рекордно дъно от 55,02 рубли и с 0,18% спрямо еврото към исторически дъно от 68,37 рубли, като инвеститорите са в очакване на края на заседанието на Руската централна банка.

Основна причина за днешната поредна обезценка на рублата е продължаващият спад на петролните цени, след като снощи "черното злато" удари нови петгодишни дъна. В сряда вечерта януарските фючърси на петрола тип "брент" пробиха под важното ниво от 64 долара, падайки до 63,56 долара за барел (най-ниско ниво от юли 2009-а година), докато фючърсите на американския лек суров петрол се понижиха до 60,43 долара за барел (най-ниско ниво от юли 200-а година).

Днешната поредна обезценка на рублата е факт въпреки подновените през миналата седмици интервенции от страна на Руската централна банка, целящи да ограничат срива на местната валута. Тогава се наложи РЦБ да изсипе на пазара 4,53 млрд. долара, като днес банката обяви, че е продала още 400 млн. долара в рамките на търговията в понеделник и още 348 млн. долара във вторник, повишавайки общия размер на нейните намеси на валутния пазар през декември до 5,29 млрд. долара.

От началото на годината насам руската рубла се обезцени с повече от 40% спрямо американския долара с оглед падащите петролни цени, международните икономически санкции спрямо Москва във връзка с украинската криза, повишаващите се лихви по руските държавни облигации и прогнозите за предстояща икономическа рецесия през следващата година.

Сега вниманието на инвеститорите се насочва към днешното редовно заседание на Руската централна банка, като средните очаквания са за поредно повишение на руската основна заемна лихва с 1 процент до 10,5%. В опит да спре драматичната обезценка на рублата, на заседанието си през октомври РЦБ повиши основната лихва с 1,5% до ниво от 9,5%.

Не е изключено днес Руската централна банка да обяви, че ще предприеме и допълнителни нестандартни мерки в подкрепа на местната валута, в т.ч. мерки, целящи повишение на доларовата ликвидност на парични пазар.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!