Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гео Милев, европеецът

Снимка: архив
Опре ли работата до публицистиката на Гео Милев, всичко почва и свършва с „Полицейска критика“, „Отворено писмо до г. Борис Вазов“, неподписаната, но изрично обявена за негова „И свет во тме светится...“ и комай това беше. Просто защото по времето, когато четяща България откриваше Гео Милев, литературните пазачи умираха да го изкарват едва ли не комунист; по едно време се заговори, дори че уж била изнамерена някаква негова молба за встъпване в редовете на компартията – общо взето странно хрумване, при положение, че иде реч за времето, когато тази партия е забранена, но както и да е...
Така започва анонсът към ГеоМилевата статия „Олимпиада (спорт, култура и фашизъм)” на писателя Христо Карастоянов, автор на романа „Една и съща нощ”, чийто герой е поетът. Роман, спечелил не само награди, но и много читатели.
Ето цитат и от самата статия: Мисленето е опасно. Властта никога не е имала интерес от хора, които мислят. И това е културната политика на властта: да се създадат хора, които по-малко мислят. Спортът е отлично средство за такава културна политика. Статия, която не е загубила смисъла си във времето, както и литературното и публицистично наследство на Гео Милев – най-европейския ни писател. Тази година честваме 120 години от рождението му (15 януари 1895 г.) и 90 години от неговото убийство (15 май 1925 година).



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!