Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Квартет „Сапаев“ на границата между класическата и популярната музика

Снимка: Квартет „Сапаев“
Няколко изкуства се преплитат в новия проект на Квартет „Сапаев“. Чрез танц, музика и театър спектакълът „Музиката на войната“ пренася в една своеобразна евакуация по време на бомбардировки и ни кара да се замислим колко ценно нещо е мирът.

„Музиката на войната“ дойде така спонтанно, както се събрахме с квартета – казва цигуларят Иван Стайков, по чиято идея е проектът. Искахме да изсвирим на сцена Квартет№ 8 от Дмитрий Шостакович, но се притеснявахме как ще го приеме публиката. Все пак, тази музика е за ценители. Творбата е свързана с темата за войната и ни хрумна да я включим в проект, наречен „Музиката на войната“. Квартетът не беше достатъчен за цяла концертна програма и нашият първи цигулар Санджар Сапаев предложи да напише произведение. Името му е „Войната идва“. Така той предаде своя поглед върху драматичните събития в Узбекистан, чийто свидетел е бил. Смятам, че в наши дни, образно казано, има война и в отношенията между хората. Искахме не само да свирим хубава музика, а и да пресъздадем какви са били душевните терзания на оцелелите. Благодарим на „Фабрика за градско изкуство“ и на „Атом Тиътър“. Представихме „Музиката на войната“ с хореография, дело на Стефания Георгиева. Експресията на движенията е много първична, затова може би най-правилното определение на жанра е танцов театър.

Според създателите на проекта „Музиката на войната“, той е насочен към младите хора. 120 души посещават премиерата, а участието му в „Нощта на театрите“ в София събира около 150 младежи във „Фабрика за градско изкуство“. За реалистичната атмосфера спомага и интериорът – публиката се разполага върху стари гуми и пейки, а музикантите свирят облечени с военни облекла.

А как започва историята на квартет „Сапаев“? Това е историята на студенти, които подават ръка на свой колега в нужда:

Попаднах в „Студентски град“ без да знам български и се запознах с Иван – спомня си Санджар. – Започнахме да свирим заедно с наши колеги. Отчасти „виновник“ за това е кларинетистът Фарадж Акбаров. Той имаше нужда от състав, с който да се яви на изпит. С времето обогатихме репертоара си с различни стилове. Чудехме се как да се наречем. Крайното решение бе да използваме моята фамилия, не защото свиря първа цигулка, а заради необичайното ми име.

Освен Иван Стайков и Санджар Сапаев, в квартета свирят Радослав Йорданов – виола и Станислав Ушинкин – виолончело. Напоследък музикантите все по-често делят една сцена с група „Остава“. За началото на тяхното сътрудничество, Иван разказа:

С китариста на „Остава“ Жоро, се познаваме от доста време. Често сме обсъждали какво би се получило, ако рок музиката се съчетае със струнен квартет, който е миниатюрен представител на симфоничния оркестър. В един момент и останалите момчета от групата изразиха желание да направят акустичен лайф с нас и ние веднага се съгласихме. Ще цитирам дългогодишния камерен музикант и педагог доц. Николай Гагов: „Квартет „Сапаев“ стои на границата между класическата и популярната музика, което в България няма еквивалент.“ Ние сме млади, но с достатъчно опит да покажем какво можем в сериозния жанр, но ще продължаваме да правим нетрадиционни проекти като този с „Остава“.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!