Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„О, скъпа, Белгия“

БНР Новини
Снимка: nl.wikipedia.org

Така възкликва белгийският писател, историк, поет и журналист Херт ван Истендал в книгата си „Белгийският лабиринт”, която ще бъде представена на 2 април, от 18.30 часа, заедно с публичната му лекция „Белгия – страната на неограничените невъзможности“. Роденият в Брюксел през 1947 година Херт ван Истендал учи социология и философия. Дълги години е водещ на новинарските емисии по обществената телевизия. А от 1993 година е независим писател, който пише разкази, стихотворения, приказки, романи и памфлети. Сътрудничи активно в редица радиостанции, вестници, седмичници и литературни списания в Белгия, Холандия, Франция, Канада, Германия, Унгария и други. Доктор хонорис кауза на Open University.

Ето и избрани цитати от началото на книгата „Белгийският лабиринт”, която разказва за историята на Белгия увлекателно и с чувство за хумор:

• Обичам Белгия, защото в нея се живее по-просторно, удобно, евтино и лесно, отколкото във всяка друга държава, която познавам. Мразя Белгия, защото къщите са отвратително грозни и претенциозни, а вездесъщото им присъствие омърсява деликатния пейзаж.
• Обичам Белгия, защото в нея се говори френски и защото в училище изучавах задълбочено френски – оня ясен, хладък, духовит език, който ми доставя изтънчено удоволствие всеки път щом имам възможността да го слушам, говоря, чета; езика на ритъма и на разума, езика на Париж и на Средиземно море. Мразя Белгия, защото се опита да съсипе майчиния ми нидерландски език с помощта на оня арогантен френски, защото изгони моя нидерландски език от училище и го отпрати на полето – понеже Белгия реши да признае езика на мнозинството си след повече от сто години инатене, потъпкване на права и упорито съпротивляване.
• Обичам Белгия заради корупцията ѝ от край до край, заради правилцата ѝ, умението ѝ да се спотайва, да заобикаля на законите, да се възползва от всичко, що носи власт. Мразя Белгия, защото в нея не можеш да уредиш нищо без връзки, защото всяко нещо се прикрива под плаща на властта.
• Обичам Белгия, защото си хапва и пийва обилно и защото белгийците приемат това за съвсем нормално. Мразя Белгия, защото от ранни зори до късен мрак белгийците говорят единствено за ядене и пиене.
• Обичам Белгия, защото една държава с двеста сорта бира е почти неуправляема. Мразя Белгия, защото възгледите и въображението ѝ не стигат по-далеч от дъното на чаша с трапистка бира.
• Обичам Белгия, защото десетки хиляди столичани излизат на протест срещу пропаднали съдии. Мразя Белгия, защото в нея правото все още се превива под натиска на политиката, завистта и раздорите.
• Обичам Белгия, защото хората в нея работят здравата. Мразя Белгия, защото огромна част от хората не могат нищо друго, освен да работят здраво.
• Обичам Белгия, защото съществува.
• Мразя Белгия, защото съществува.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!