Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Светлината на поезията

Известен като поет и преводач от полски език, с много авторски и преводни книги Лъчезар Селяшки работи дълги години като учител по български език и литература в СОУ „Св. Св. Кирил и Методий“, с. Сатовча. Избрал е да бъде близо до земята, природата, далеч от градската гмеж, отдаден единствено на литературата, усърден в работата си като преводач и учител.
Поезията на Лъчезар Селяшки (псевдоним на Лъчезар Петров) се занимава с обикновените неща, вглежда се в камъка, дървото и „родопското море“, в хората наоколо. Има едно стихотворение в най-новата му книга с избрано „Съчки в слънцето“, в което на въпроса към дядото какво остава след смъртта на човека, мъдрият старец отговаря: „Един виц... И вехт каскет“. През погледа на поета може да видим и различни европейски градове, но през цялото време той настоява – чудото е в нас.
За творчеството си и за преводите си на съвременна полска поезия Лъчезар Селяшки е получавал награди, но наградата да бъдеш обичан от учениците си, които си заразил с любовта към словото е може би най-голямата.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!