Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Станков: 82% от плодовете и зеленчуците, 60 % от месото и 50 % от млякото и млечните продукти са внос

Стратегията за развитие на селското стопанство още не е внесена в Парламента. Тя е много важен документ, който АБВ ще предложи за разглеждане веднага след избор на председател на партията. Тази стратегия е подготвена още от времето на служебния кабинет, но е актуализирана спрямо съвременните реалности от последната една година.

Необходимостта от приемането й  е свързана с приемането на обща селскостопанска политика съобразена с изискванията на ЕС, каза депутатът и  заместник председател на Комисията по земеделие в НС професор Иван Станков. Той представи в Стара Загора днес част от анализите и основните цели на изработената стратегия.

На първо място е разгледана силно нарушената структура на производството у нас, като се дава превес на  зърнопроизводството и на производството на маслодайни култури.

В стратегията за разрешаване е поставен продоволственият проблем. Данните сочат, че до 82% от плодовете и зеленчуците, 60 % от месото и 50 % от млякото и млечните продукти са внос.

Да се заложи повече на биопроизводството, да се подобри използването на земеделските площи, да се справим с проблеми като поляризацията в българското земеделие са сред целите, заложени в Стратегията за развитие на селското стопанство.

Екип от 108 души е участвал в разработването й. Основното предназначение на Стратегията  е да служи като политически документ за устойчиво развитие на българското земеделие, каза депутатът от АБВ проф. Иван Станков.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!