Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Това не е реклама! Изкуство е!

| обновено на 05.06.15 в 13:41
4
Снимка: Изкуство в движение

Пътувате ли с метро из София? Ако пътувате, то със сигурност сте видели стикерите с поезия и рисунки във влаковете. Ако не сте – потърсете ги с очи – това не са реклами. Това е резултатът от инициативата „Изкуство в движение” на две момичета с големи сърца, работливи като пчелички и готови да преодоляват всички трудности с ентусиазъма на младостта. Това са Цветина Чанкова и Лили Николова.
Творби на съвременни български творци - поезия, изобразително изкуство, графика, фотография си съперничат с рекламите, за да направят пътуването в най-масовия градски транспорт по-вдъхновено, красиво, усмихнато и замечтано, както пишат организаторките. Лилия е ученичка в 10-ти клас в Софийска гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Христо Ботев”, а Цветина е бизнес консултант. Ето как обясняват своята прекрасна инициатива:
Когато започнахме този проект като част от програмата ABLE Mentor, се чудихме как да направим изкуството по-видимо за широката българска аудитория, как да го „изкараме” от определените за него места – галерии, книжарници, културни центрове – и да го пренесем в ежедневието на забързаните работещи хора, които често не намират време за него. Вярваме в силата на изкуството да отключва душевни чекмеджета, пълни с добрина, осмисляне, разбиране и благородство. Вярваме, че една малка промяна в околната среда, особено в моменти на умора или стрес, може да има положителен ефект върху това как хората виждат света около себе си и общуват с него. Ако изкуството пътува с нас, дните ни дали ще станат по-красиви, а мислите - по-ведри? Дали ще се усмихваме повече, или ще се вдъхновим да направим нещо мило за някой друг?
П
роектът има за цел ученическо развитие в социалната сфера и няма комерсиален характер. Идеята е „Изкуство в движение” да продължи да се развива. Стикерите са в метрото от 25 май и за месец би трябвало всички да бъдат разлепени във вагоните, така че – оглеждайте се внимателно!
Откриването на събитието беше ознаменувано с литературно четене и среща с авторите, художниците и фотографите в проекта, където Цветина и Лили направиха жест към участниците - подариха им постерите, които бяха отпечатали със свои лични средства.

Снимки в галерията: Изкуство в движение



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия