Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Александър Хайтов: Всяко начинание си има критики, резултатът е важен

Снимка: БТА

Паметник на цар Самуил по повод 1000 години от смъртта на българския държавник ще бъде открит с тържествена церемония в София.

Инициативата е подкрепена от български общественици, учени и представители на националните институции. Осъществява се с дарение на д-р Милен Врабевски – председател на Фондация „Българска памет“ и с подкрепата на Столичната община.

Проектът е на скулптора Александър Хайтов. В предаването „Преди всички“ той коментира критичните мнения за мястото, на което е издигнат монументът, за вписването му в средата край църквата „Света София“, за светещите очи на цар Самуил:

Всяко начинание си има критики, резултатът е важен. А резултатът не е видян. /…/ Проектът е одобрен, 17 комисии са минали до този момент, за да бъде направен. Всички разрешителни в България са издадени.

Не се срамувам от резултата, каза още Александър Хайтов.

Във връзка с критиките за светещите очи на паметника, той заяви, че са се разбрали със заместник-кмета по културата в Столичната община Тодор Чобанов да остане сегашният вариант и да се види дали хората ще го одобрят.

Вярно е, че статуя с такива светещи очи няма в света, но защо да не я направим в центъра на София

Цялото интервю с него можете да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Откриват тържествено паметника на Самуил в София

Паметникът на цар Самуил, издигнат в София по повод хиляда години от смъртта на българския държавник, ще бъде открит с тържествена церемония. Президентът Росен Плевнелиев ще приеме почетния строй на Националната гвардейска част, след което патриарх..

публикувано на 08.06.15 в 07:13