Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Арх. Диляна Икономова: Потъналата Месамбрия би довела в България туристи от цял свят

С настъпването на летния сезон все повече хора започват да търсят съчетаването на отдих с опознаване на нови туристически обекти, за да наситят почивните си дни не само с физическо разтоварване, но и нестандартни емоции и духовно обогатяване. Затова разработването на атрактивни обекти, които да привлекат пътешественици от цял свят е и сред приоритетите на нашата страна. Оригиналните добре представени обекти биха имали и своя икономически ефект.

Една от атрактивните възможности за показване на красотата на нашето Черноморие е реализирането на проекта „Потъналата Месамбрия“.

С увлекателния си разказ гостът ни в студиото арх. Диляна Икономова ни повежда на интересно въображаемо гмуркане из дълбините на морето и ни разказва за разположения на малък скалист полуостров град Несебър (вписан в Списъка на световното културното наследство на ЮНЕСКО от 1983 г.), който крие в недрата и акваторията си вековна история. Части от града са останали под морската вода и са документирани при подводни археологически проучвания. Едно от предимствата на тези проучвания от археолози и архитекти е откриването на нови движими културни ценности, които ще обогатят експозицията и фондовете на музей „Старинен Несебър“. За да получи „ноу хау“ за проектирането на подводен музей у нас, арх. Икономова специално е изследвала близо месец един от най-големите подводни музеи в света – този в крайбрежието на Мексико, където са потопени близо 500 статуи на хората от близкия остров. От думите ѝ разбираме, че независимо от солидните изследвания и инфраструктурни инвестиции подобно подводно приключение носи особен тип емоция на всички, които се докоснат до него.

Чуйте подробности в разговора на Мариана Гомилева с арх. Диляна Икономова.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия