Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От тука започва България

Сцена от спектакъла
Снимка: Драматично-куклен театър „Васил Друмев“ - Шумен

Така е озаглавила най-новия си авторски спектакъл младата режисьорка  Неда Соколовска, чието име свързваме с още новия за българската сцена жанр на вербатим театъра.
Характерното за вербатим представленията е, че се създават „дословно“, на документална основа. В случая това са интервюта, направени от екипа с жители на Шумен и околните населени места. Хората разказват свои истински истории, споделят мисли и чувства по теми, които ги вълнуват, и така „пишат“ документалния текст за бъдещото представление
Най-напред тръгнахме от идеята да направим спектакъл за съжителството на отделните етноси в България, разказва Неда Соколовска. Но след разговорите ни с хората решихме, че не трябва да подхождаме толкова еднопланово, и създадохме на сцената полифоничен разказ за съвременния патриотизъм – какво ни свързва с „корена“, с мястото, от което произлизаме.
„От тука започва България“ е първият вербатим спектакъл у нас, създаден с трупа на държавен театър. В представлението участват актьорите Валентин Ченков, Димитър Атанасов, Мария Григорова, Милен Димитров, Стефани Лечева и Таня Алваджиева от  Драматичния театър „Васил Друмев“ в Шумен. Сценичната среда е дело на  Неда Соколовска и сценографката на Шуменския театър Диляна Асенова.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!