Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Полска "млада" театрална драматургия в Капана

Полският институт в София отбелязва Годината на полския театър в Пловдив с три спектакъла от цикъла „Театротека“ -  екранизации на полска „млада“ театрална драматургия. Те ще се представят в рамките на проекта "Културни посолства в Капана" в Пловдив съвместно с фондация за култура и изкуства Едно. 

Цикълът „Театротека” е проект на Студиото за документални и игрални филми във Варшава, който екранизира най-интересните постижения на „младата“ полска театрална драматургия, чиято стилистика и конвенция е напълно различна от класическата драма. 

Първата прожекция е на филма „Куфарът” с режисьор Вавжинец Костшевски. Разказва историята на французин, който по време на изложба в Музея Шоа в Париж вижда бащиния куфар, експонат от Музея в Аушвиц-Биркенау. Откритието предизвиква голяма промяна в живота му. 

Ще бъде представена и изложба на полски театрален плакат на проф. Лех Майевски. Той е един от най-ярките представители на полската плакатна школа, работи и в областта на графичното оформление на книги. Автор на логото на Полските институти в цял свят, автор на проектите на кориците на няколко полски антологии, издадени на български език от Полския институт в София. Лауреат на многобройни награди за проекти на плакати. 

Проявите са от 19.30 ч. в Капана, на ул. Христо Дюкмеджиев № 10.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!