Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трима пловдивски художници на "Аполония"

Трима пловдивски художници са включени в празниците на изкуствата "Аполония": Димитър Киров-Ди Киро, Вълчан Петров и Атанас Хранов.  По традиция, ден преди официалното откриване на "Аполония",  тази вечер, в галерията в Стария Созопол се откриват и изложбите.

 

Тази година големият български художник Димитър Киров трябваше да навърши осемдесет години. "Аполония" отдава признание към художника, чиито картини са част от всяко национално представяне на българското изобразително изкуство – в изложби, салони, биеналета в целия свят

В официалното откриването на Празниците, което е  на 28 август, участва и филмът "Урок", събрал 29 международни награди, с режисьор  пловдивчанина Петър Вълчанов, син на художника Вълчан Петров. И други пловдивски творци участват тази година в програмата на "Аполония". Между тях са Недялко Славов, Божана Апостолова, Младен Влашки, Мирослава  Кацарова, Ансамбъл "Тракия".

СнимкаТази година 31-то издание  "Аполония" включва 85 събития от всички жанрове на изкуството. 

Откриването, което ще се излъчва и по БНТ, ще бъде със специална музикална програма  от любими филмови български филми, с което "Аполония" отбелязва 100-годишнината на българското кино. След това е прожекцията на филма "Урок". 

За някои от акцентите в програмата разказва Маргарита Димитрова артистичен директор на фестивала.  Между тях са моноспектаклите на Мариус Куркински и Бойка Велкова,  "завръщането" на Христо Мутафчиев като вокал на БТР, концертите, посветени на Франк Синатра -от Васил Петров, и на Били Холидей- от Мирослава Кацарова, литературните  и театрални срещи срещи, още българско кино, балет "Арабеск" и др.

Интервюто с артдиректора на" Аполония" Маргарита Димитрова е в звуковия файл.  



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!