Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Конкурсът за най-високата награда за поезия още тече

Божана Апостолова, учредител на Националната награда за поезия „Иван Николов”.
Снимка: БГНЕС

Малко от нароилите се напоследък награди за поезия могат да се похвалят с престижа, който има Националната награда за поезия „Иван Николов”.
Иван Николов (1937-1991) е поет, журналист и преводач от руски език. От 1969 е главен редактор на издателство „Христо Г. Данов” в Пловдив и главен редактор на алманах „Юг”, Хасково, автор е на повече от 20 книги.
Учредена от писателката и издателка Божана Апостолова, наградата за двадесет години има в списъка си най-престижните имена в българската поезия като Константин Павлов, Христо Фотев (пръв носител), Иван Методиев, Иван Теофилов, Вера Мутафчиева, Иван Цанев, Николай Кънчев, Екатерина Йосифова, Ани Илков...
Тази година за двадесет и първи път български поет ще получи  високото отличие в размер на 10 хиляди лева и плакет на художника Христо Гочев. Това е частна инициатива, която не е свързана с държавните институции и е спонсорирана единствено от издателството. Журито на конкурса този път е в състав Недялко Славов, Митко Новков и Андрей Захариев. Срокът за изпращане на стихосбирки още не е изтекъл - 13 ноември. На 1 декември ще бъдат обявени номинациите, а на 17 декември ще разберем кой е победителят за 2015 година.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!