Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Силен дебют на Светла Цоцоркова

БНР Новини
Кадър от пълнометражния филма „Жажда” на Светла Цоцоркова.
Снимка: БГНЕС

Късометражните й филми са представяни и отличавани на международни фестивали, а филмът й „Живот със София” спечели през 2004 г. Наградата Jameson на София филм фест. Първият пълнометражен филм на младата режисьорка имаше през септември световна премиера на фестивала в Сан Себастиан, а след това беше представен в Цюрих, Хайфа, Лондон, Варшава, Люксембург, като междувременно получи награда за дебют на кинофестивала „Златна роза” във Варна: За ярък, оригинален и запомнящ се разказ, а Веселин Христов - за операторско майсторство: За майсторска работа със светлината и визуалните решения, чрез които създава усещане за суша в средата и хората, които я населяват. Филмът е осъществен с подкрепата на ИА Национален филмов център и Европейската програма МЕДИА, в копродукция с Омега Филмс.

Лий Маршал от Screen Daily пише за „Жажда”: Във филма присъства нещо от La Strada на Фелини, отразяват се дори и някои от традициите на киното на бившите социалистически страни – в анахроничните лица, костюми и кадриране, като цялостното усещане за филма ни отклонява от желанието да го поставим категорично в днешния ден. (...) Филмът е разказ за пет изгубени души, поднесен със стил – забележително постижение на режисьорката, на сценаристите, разбира се и на актьорите, защото публиката започва да харесва всеки едни от тях.

В „Жажда” участват Александър Бенев, Моника Найденова, Светлана Янчева, Ивайло Христов, Васил Михайлов, Стефан Мавродиев и Иван Бърнев. Сценаристи са Светослав Овчаров, Светла Цоцоркова и Венцислав Василев, оператор е Веселин Христов, художник - Георги Тодоров, художник на костюмите е Елена Стоянова, композитор Христо Намлиев, звукорежисьори - Валерия Попова и Момчил Божков, а продуцент е Фронт Филм.
Ще очакваме излъчването на „Жажда” на 19 СФФ през март в София. 






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!