Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Днес е Архангелова задушница

Архангеловата задушница наричана още Архангелска задушница, Рангелова задушница, Хрангеловото одуше е една от трите най-големи. Отбелязва се в първата събота преди Архангелов ден- защото събота е отредена за ден на покойниците.
Във всеки православен храм на Архангелова задушница се отслужва обща панихида за починалите.

На задушница посещаваме гробовете на нашите близки. Почистваме ги, прекадяваме с тамян. В миналото най-възрастната жена преливала гроба с червено вино. Върху гроба на починалите палим свещ. Тя е символ на нашата вяра, а пламъкът напомня за безсмъртието на душите. Тамянът символизира чистата молитва, цветята – добродетелите на починалия.

На Архангелова задушница се отдава и вечна признателност на офицерите и войниците, загинали за България.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Оранжев код за жега в цялата страна в неделя

Оранжев код за опасно високи температури е обявен за цялата страна в неделя. Времето ще бъде слънчево и горещо, със слаб, в източните райони до умерен, вятър от изток-североизток. Максималните температури ще са предимно 35 и 40 градуса, в София - около 37. По Черноморието ще бъде слънчево. Ще духа..

публикувано на 14.07.24 в 09:32
Пожар. Снимката е илюстративна.

Седем пожара в горски територии в 4 области на страната

Седем пожара горят в горски територии, съобщиха от Агенцията по горите. Пожарите са в областите Пловдив, Хасково, Кюстендил и Ямбол. Община Хисаря набира доброволци, които да се включат и днес в гасенето на пожара в района на селата Михилци и Иван Вазово. Областният управител на Пловдив Христина..

публикувано на 14.07.24 в 09:31

Атентаторът извършил покушението срещу Доналд Тръмп е идентифициран

Стрелецът срещу Тръмп е идентифициран като Томас Матю Крукс . 20-годишен въоръжен мъж е стрелецът, ранил Доналд Тръмп при опит за убийство на митинг в Пенсилвания в събота в един от най-ужасяващите актове на насилие в политическата история, пише "Дейли мейл". Бившият президент говореше на хиляди фенове, когато се хвана за ухото, а..

публикувано на 14.07.24 в 09:27

Атентат срещу Доналд Тръмп на предизборен митинг, има загинали и ранени

Доналд Тръмп е ранен в ухото след стрелбата срещу него на митинг в Пенсилвания. Нападателят, който е убит от агенти на Сикрет Сървис, е стрелял няколко пъти, като освен бившия президент, улучва зрители на митинга. Един човек от публиката е загинал, има още сериозно ранени. Тръмп е бил прегледан в болница. В изявление от предизборния му щаб бе..

публикувано на 14.07.24 в 07:38

Жителите на Белославското село Езерово настояват за ефективни мерки за ограничение на движението в района

Мирен протест-шествие, организиран от жители на с.Езерово, община Белослав, затвори важни улици в селото. За пореден път в последните години местните привличат общественото внимание с искания да се ограничи скоростта на движение на превозните средства по републикански път III-2008. Въпреки че има пътни знаци /тип В-26 и Т-17/, поставени на разстояние от..

публикувано на 13.07.24 в 18:24

Времето остава горещо и в неделя

През нощта ще е ясно. Във вътрешността ще е почти тихо, а по Черноморието ще духа слаб северен вятър. Минимални температури между 19° и 24°, по носовете до 26°, за Варна около 24°. През деня ще е слънчево със слаб, следобед умерен вятър от североизток и изток. Остава горещо с максимални температури между 35° и 40°, по крайбрежието от 29° до 34°, за..

публикувано на 13.07.24 в 17:00
Гюнер Тахир

Гюнер Тахир: С всеки изминал избор, електоратът на ДПС намалява етнически, както у нас, така и в Турция

Няма модел Пеевски, има модел Доган. И моделът Пеевски е част от модела Доган. Така коментира в предаването „Позиция“ последните събития в ДПС бившият заместник председател на партията и парламентарната група през 90-те години Гюнер Тахир. По думите на Тахир, почетният председател на ДПС грешно е преценил, че освобождаването на Делян Пеевски би..

публикувано на 13.07.24 в 16:00