Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Като агнета сред вълци

Така се нарича най-новият спектакъл, с който театралната трупа на отец Паоло Кортези в Белене гостува на софийската публика в петък, в салона на кино „Влайкова“.
Постановката, изградена върху архивни документи, е посветена на четирима български мъченици – епископ Евгений Босилков и католическите свещеници Йосафат Шишков, Павел Джиджов и Камен Вичев, осъдени на смърт и убити при комунистическия режим през 1952 година.
През 1998 г. на тържествена церемония във Ватикана папа Йоан Павел Втори провъзгласи четиримата католически духовници за блажени.
В представлението участват младежи от театралния състав към Културния център „Блажен Евгений Босилков“, а режисьор е италианецът отец Паоло Кортези, който е енорийски свещеник в крайдунавския град.
Преди няколко месеца младите актьори представиха друг техен спектакъл – „Мост между поколенията“, като част от поклонението пред жертвите на комунизма в лагера на остров Персин край Белене. Тогава критиците им ги упрекнаха заради сцените на насилие, с жертви и палачи, показани във възстановката на събитията в лагера, и заради (пластмасовите) пистолети, използвани като реквизит в представлението.
Премиерата на „Като агнета сред вълци“ се състоя на 18 ноември в Русе, а след броени дни младите театрали ще покажат новия си спектакъл в Белене (в читалище „Христо Ботев“ на 25 ноември) и във Велико Търново (в читалище „Искра“ на 27 ноември). Входът за всички е свободен.
Чуйте какво разказаха минути преди началото на представлението в София отец Паоло Кортези и двама от участниците – Марта Венкова, която е ученичка в XI клас, и Васил Конаратов, ученик в X клас.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!