Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мариус Куркински: Има надежда за спасение на човешкия род

БНР Новини
Сцена от спектакъла „Изкуството на комедията“
Снимка: .theatreoffthechannel.org

След много злободневен ужас, след много низости и мерзости, представени брутално на сцената, спектакълът ни все пак завършва с идването на едно дете... доведен е един нов живот. Така в дните преди Рождество Христово искам да споделя с публиката вярата си, че има надежда за спасение на човешкия род.

Мариус Куркински е режисьор на премиерния спектакъл „Изкуството на комедията“ в Малък градски театър „Зад канала“. Това е втората му среща с пиесата на Едуардо де Филипо, посветена на театралното изкуство и на хората, които продължават да му служат въпреки трудностите и проблемите. Мариус постави същата пиеса, с голям успех, с трупата на Пловдивския театър през 2001 година.
Сегашното представление няма нищо общо с онова в Пловдив. Бих бил лъжец, ако се опитам да копирам нещо от онова време, а то е и невъзможно, защото всичко в театъра се променя всяка секунда.
В екипа на новата постановка сега са сценографката Петя Стойкова, авторът на музиката Емилиян Гацов и актьорите Петър Калчев, Владимир Зомбори, Симеон Бончев, Христо Пъдев, Евгени Будинов, Герасим Георгиев-Геро, Василена Атанасова, Георги Костадинов, Владимир Димитров и Стела Ганчева.
В „Артефир“ ви срещнахме с режисьора Мариус Куркински и с актьора Петър Калчев.

Премиерата на „Изкуството на комедията“ е тази вечер (10 декември).





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!