Във време, в което жизнеспособността на планетата и човечеството са изправени пред гранични изпитания, ООН обяви 2016 г. за Международна година не само на издръжливата, неуморна камила, но и на варивата, без които малцина могат да си представят своето оцеляване – повод да последваме историка Стефан Дечев от Югозападния университет „Неофит Рилски“ и етнографа Ани Кирилова от Института за етнология и фолклористика с етнографски музей при БАН по тайнствените пътища на фасула в нашата народопсихология след проникването му на Балканите, довели доста късно до издигането му в ранг на храна, символ на нашенския селски бит след папудата, баклата, дори нахута и лещата.
Възможност да узнаем и много други интересни неща за съучастието на боба (а може би по-скоро – баклата) в раждането на прякора на църковния певец и композитор Йоан Кукузел, за прочутата гадателска практика с 41 бобени зърна.
• 360 градуса: диетоложката проф. Донка Байкова със своя разказ за недооценяваните качества на фасула, лещата, граха, нахута, соята.