Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Баварският вътрешен министър за бежанците и охраната на външните граници на ЕС

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Нестихващата бежанска вълна през Балканите към Западна Европа не слиза от новинарските емисии и заглавните страници на вестниците. Нещо повече – миграционният поток продължава да е непреодолим проблем за ЕС, който се оказа крайно разединен по въпроса. Това бе една от темите на разговорите на баварския вътрешен министър Йоахим Херман в София, където той бе приет от президента Росен Плевнелиев и вицепремиера и вътрешен министър Румяна Бъчварова.

През отминаващата седмица правителството в Австрия направи това, за което настоява свободната държава Бавария в Германия от миналата есен – въвеждане на горна граница за броя на бежанците. Както е известно, федералният канцлер Ангела Меркел е категорично против тази идея. Но след събитията в новогодишната нощ в Кьолн бежанската тема застрашава дори коалиционното правителство в Германия. Йоахим Херман от консервативния Християн-социален съюз, който традиционно управлява в Бавария и е в коалиция с християндемократите на канцлера Меркел, настоява за въвеждане на лимит, като не изключва вероятността, това да доведе до струпване на мигранти в страните по т.нар. „балкански маршрут“, в т.ч. и в България.

За нас е важно, и за това водих разговори в София, да взимаме решенията заедно и да не допускаме изненадващи ходове. Решението на Австрия беше такъв изненадващ ход, макар и в правилната посока – заяви Херман в ексклузивно интервю за БНР. – Мисля, че всички са се настроили за нови и по-строги мерки и рестрикции. Винаги, когато се въвеждат такива ограничения, има преходен период и не може да се изключи възможността от струпване на бежанци. Това ще трае до момента, когато посланието, което отправяме, достигне до страните на произход на бежанците. А то е, че няма смисъл да се тръгва на път към Европа.

В отговор на въпрос как гледа на предложението на Чехия, България и Македония да се превърнат в буферни държави по пътя на мигрантската вълна, на съвместната пресконференция след разговорите с Йоахим Херман българският министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова заяви:

Към момента не сме обсъждали такова предложение и такава идея и не виждам да има достатъчно разумни основания това да се случи.

Повод за посещението на баварския вътрешен министър в София е подписването на декларация за разширяване полицейското сътрудничество между България и Бавария в противодействието на тероризма, овладяването на нелегалната емиграция, трафика на хора, корупцията, проституцията и трафика на наркотици. Но в центъра на вниманието и според Румяна Бъчварова бе друга тема:

В контекста на съвременните предизвикателства, като емиграционната вълна в Европа и борбата с тероризма, за нас е важно да обменяме опит със своите партньори в Германия. Убедена съм, че участието трябва да бъде активно и при разрешаването на всички проблеми, които срещат нашите държави с бежанската вълна. Засиленият граничен контрол и сигурността в България са наш основен приоритет. България осигурява високо ниво на защита на външните граници на ЕС. Защитата на външните граници изисква споделена отговорност, общ подход и колективни действия на държавите членки. Това е посоката, в която българската държава работи.

По този въпрос между България и Бавария очевидно няма различия: баварският вътрешен министър Йоахим Херман изрично подчерта, че ограничаването на броя на бежанския поток към Западна Европа няма за цел да дестабилизира балканските страни.

Нека ясно да се разбере – целта на нашата стратегия не е да затрудни България. Изрично благодарих на българския министър на вътрешните работи за добрата охрана на външната граница на ЕС с Турция. По-скоро става дума за изпращането на ясен сигнал към страните в Близкия Изток и Африка, че този неограничен поток от хора към Европа не може да продължава повече.

Миграционният натиск разделя страните от ЕС както никоя друга тема. Редица държави от Шенгенското пространство дори въведоха отново граничния контрол. Други построиха огради. Въпреки договореното квотно разпределение на бежанците, на практика то не се прилага. И макар в цяла Европа да се засилват националистичните настроения, Йоахим Херман апелира към общоевропейско решение на бежанския проблем, защото:

Трябва да ни е ясно, че всички сме заинтересовани от една силна Европа. Ако някой смята, че може да се справи сам, без ЕС, то той греши. Погледнете глобалното развитие – ситуацията в Русия, в Китай, разрастването на влиянието на други, нови световни сили. На този фон можем да сме успешни само в обединена и силна Европа. В това трябва да убедим европейските граждани, включително и онези, които се поддават на повърхностни популистки лозунги. В интерес на Германия и на България е Европа да се развива силна и обединена. Да, от време на време се налагат корекции в европейската политика, но в никакъв случай Европа не трябва да се поставя под въпрос.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!