Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Италианец преиздаде книга за репресиите през тоталитаризма в България

БНР Новини
Отец Паоло Кортези и Петко Огойски (вдясно) на представянето на новото издание на първия том от трилогията „Записки за българските страдания“
Снимка: БТА

Ново издание на „Записки за българските страдания 1944-1989 г.“ тръгва тези дни към своите читатели. След три напълно изчерпани тиража, първият том от трилогията на писателя Петко Огойски беше преиздаден за четвърти път от излизането си през 1995 година.
Петко Огойски е бивш лагерист и политически затворник, преминал през шест затвора и през концентрационния лагер на остров Персин край Белене през 50-те години на миналия век. На 86-годишна възраст, днес той е един от малкото останали живи свидетели и жертви на репресиите от онова време.
Новото издание на мемоарната му книга, в тираж 2000, дължим на италианския католически свещеник Паоло Кортези, който от няколко години живее в България. Така отец Кортези започва издателската дейност на ръководения от него Културен център „Евгений Босилков“ в Белене. Амбицията му е да намери средства и до края на тази година да преиздаде и другите два тома от трилогията на Петко Огойски, посветена на жертвите на комунизма.







БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!