Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дилмано, дилберо, затъваш, душо, у пиперо!

БНР Новини

Както биха казали Илф и Петров – отново криза в жанра. България е страната от Европейския съюз, която отделя най-малко пари за култура. В следствие на което, театрите във Велико Търново, Враца, Смолян, Кърджали, Благоевград, операта в Стара Загора,  Музикалният театър в София и ансамбълът „Филип Кутев“, според Министерство на културата, са пред фалит, щото били натрупали дългове. И понеже министерството нямало било пари, от закриване можело да ги спасят само драстични съкращения на персонала и нова репертоарна политика. Или както биха казали споменатите вече Илф и Петров – делото по спасяването на давещите се, е дело на самите давещи се.
Много ми е интересно към каква нова репертоарна политика може да се насочи ансамбълът „Филип Кутев“! Вероятно би трябвало да зарежат всичките тия бабешки песни като „Дилмано, дилберо“ и „Седнало е Джоре дос“ и да запеят песните на Милина, Галина, Камелина, Екстра Нина и бъдещата кандидат-президентка Луна?
Впрочем, защо не? Това е добра идея! Малеей, какви пари ще потекат към ансамбъла!
Музикалният театър и Старозагорската опера също могат да се възползват от идеята. Както и Великотърновският театър. Той е музикално-драматичен, така че – какъв му е проблемът?!


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!