Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Режисьори и актьори превръщат НБУ в сцена на американския авангард

Снимка: nbu.bg

„Представи за Америка: Театрална разходка из американския авангард“ – така се нарича проектът, на който Нов български университет ще бъде домакин след броени дни. Идеята е петима млади български режисьори да работят самостоятелно в пространствата на университета от 20 до 25 март, поставяйки откъси от пиеси на авангардни американски драматурзи. Накрая режисьорите Василена Радева, Ида Даниел, Веселин Димов, Марий Росен и Явор Костов ще обединят своите „представи за Америка“ в цялостен пърформанс, изграден върху текстове на петима авангардни американски драматурзи: „Какво се случи” от Гертруд Щайн, „Разходка в парка” от Чарлс Л. Мий, „Антигона” от Мак Уелман, „Meta Reverse” из „Тетрадки” от Ричард Форман и „Електра Фуга” от Рут Марграф.
По този повод в София пристигат американските театрални режисьори Катрин Портър, Бари Роуел (артистични директори на Peculiar Works Project) и Гейбриъл Шанкс („Драма Лийг”, Ню Йорк), които ще напътстват българските екипи.
Публиката ще може да види готовия спектакъл на 25 март от 15 часа и от 17 часа в Нов български университет, като входът за представленията е свободен.
Проектът „Представи за Америка“ започва от Международния театрален фестивал „Варненско лято“ през 2014 г. като резултат от съвместната работа на няколко организации – Drama League, фондация „Арт офис“ и фондация „Америка за България“, а за продължението му в София се присъединяват Университетският театър на НБУ и Асоциацията за свободен театър.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!