Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Честит юбилей, Литературен вестник!

БНР Новини
Пламен Дойнов, Миглена Николчина, Митко Новков, Васил Видински, Стефан Иванов, Иван Христов, Борис Минков, Камелия Спасова, Амелия Личева, колеги и приятели на „Литературен вестник“ се събраха в Литературен клуб „Перото“, за да отпразнуват неговия 25-годишен юбилей.
Снимка: ndk.bg/Орлин Огнянов

Вече 25 години „Литературен вестник“ е мястото на новата българска литература. Тук тя навакса пропуснатото през времето на тоталитаризма, публикува дисиденти, експериментира, бунтува се, руши и съгражда. Днес вестникът е далеч от бурните времена на 90-те на XX век. Страстите сякаш са се уталожили, поколенията редактори са се сменили, времето е казало своето. Но на неговите 16 страници продължават да се публикуват творбите на най-младите писатели, критици, учени. Тук те не само виждат текстовете си излезли за пръв път, но и знаят, че следват традицията на най-доброто в българската литература през тези 25 години.
„Литературен вестник“ са списвали имена като Малина Томова, Ани Илков, Румен Леонидов, Владимир Левчев, Едвин Сугарев, Миглена Николчина, Георги Господинов, Ани Бурова, Амелия Личева, Пламен Дойнов, Йордан Ефтимов, Ирма Димитрова, както и по-младите Камелия Спасова и Мария Калинова. Вестникът и днес продължава да има финансови затруднения, а редактори, коректори и автори работят за него про боно. Въпреки това за тези 25 години той показа, че издържа на трудностите. Благодарение на редакторите си, на авторите си, но най-вече на читателите си. За него днес говорят най-младите, а това вече е залог за бъдещето.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!