Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Тайната вечеря на дякона Левски“ с премиера в театър „Българска армия“

БНР Новини
Снимка: tba.art.bg

С това представление трупата на театъра избра да чества 140-ата годишнина от Априлското въстание, избухнало на 20 април 1876 година.
Постановката на Асен Шопов възкресява на сцената легендарни личности от нашата история – Васил Левски и Христо Ботев, Матей Миткалото и Панайот Хитов, Димитър Общи, Наталия Каравелова, майката на Апостола, както и свидетели от съдебния процес срещу Левски.

Ето какво споделя днес авторът на пиесата Стефан Цанев:
Пишейки преди 30 години трагедията „Тайната вечеря на Дякона Левски“, покой не ми даваше един въпрос, не ми дава покой и днес: защо този човек, когото сега всички смятаме за велик и за светец, в когото сега всички се кълнем – защо тогава, приживе, е бил изоставен (да не кажа предаден) почти от всички? Защо повечето негови сподвижници свидетелстват против него в турския съд? Само от страх ли?“
И не случайно в някой от последните дни на декември 1872 (в последните дни на своя живот), на една от последните странички в прословутото си джобно тефтерче Левски е написал една самотна дума:
Народе????
С четири въпросителни.
Почуда ли е това?
Изненада ли?
Недоумение?
Или ужас?
Или е питал нещо народа?
Какво го е питал?
Тези въпросителни ще продължат да скърцат в нощта на нашите съвести като бесилки.
Кой ще отговори?

Премиерните представления на „Тайната вечеря на Дякона Левски“ са от 18 до 20 април в театър „Българска армия“.
В „Артефир“ ви срещнахме с трима от създателите на спектакъла – режисьора Асен Шопов, актьора Георги Къркеланов, когото ще видим в ролята на Димитър Общи, и гост-актьора Веселин Калановски, който се превъплъщава в образа на Левски.
В актьорския състав са още: Георги Новаков, Стойко Пеев, Александър Дойнов, Милен Миланов, Антоанета Добрева-Нети,  Тигран Торосян, Радосвета Василева, Луизабел Николова, Веселин Ранков, Иван Радоев, Владислав Виолинов и Иван Налбантов.









Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!