Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Видимият Адам Загаевски

Снимка: Личен архив

Представянето на книгата "Невидима ръка" на големия полски поет Адам Загаевски се състоя снощи в Литературен клуб "Перото" в рамките на XXI Салон на изкуствата, за съжаление без възможнастта да го видим на живо, поради заболяване. Затова пък той, от болнична стая номер 10 изпрати по преводачката си Силвия Борисова специално вълнуващо послание до българските си читатели, което присъстващите чуха. Директорът на Полския институт в София Ярослав Годун откри срещата, а актьорът Иван Бърнев изпълни стихотворения от Загаевски. За стихосбирката с избрани стихотворения на поета говори Марин Бодаков.
Един от най-значимите полски и световни съвременни поети Адам Загаевски (1945) е ярка фигура на „Поколението '68”. Свързан е с движението „Нова вълна“ в Полша през 70-те години. Води курсове по творческо писане в унивеситета в Хюстън, САЩ. Автор на стихосбирки и книги с есета. Лауреат на много награди. „Загаевски прилича на Йейтс по майсторството, с което композира стихосбирките си, така че и при двамата поети силата на книгите им е нещо повече от сбор на отделни стихотворения“, пише в литературната притурка на „Тамс“ Джон Столуърти. А Чеслав Милош казва: „Намирам у Загаевски стихове, които бих искал да са мои.“
Премиера на стихосбирката „Невидима ръка“ на Адам Загаевски ще се състои днес и в Пловдив в клуб „Петното на Роршах“ от 19 часа. Ще участват Силвия Борисова, Ярослав Годун и Марин Бодаков.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!