Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пиеса за Гео Милев с поощрение от Друмевите театрални празници в Шумен

БНР Новини
Ясен Василев
Снимка: личен архив

Документалната пиеса „Кота 506“ на Ясен Василев получи поощрение в раздела за нови български пиеси на фестивала Друмеви театрални празници „Нова българска драма“. Журито с председател проф. Камелия Николова не присъди наградата за драматургия на никоя от трите номинирани пиеси от общо 33 участвали в конкурса тази година.
Пиесата е посветена на Гео Милев и е изцяло изградена върху документи. Това, което аз направих, е да събера тези документални материали и да ги разпределя в три гласа – на държавата, на самия Гео и на роднините му, като драматургичният конфликт произтича от техния контраст. Типът драматургия, която в повечето случаи се представя, ми се струва много остаряла. Вълнувам се от всякакви нови форми, експерименти, начини да се преосмисля общуването между публика и изпълнители, споделя авторът на пиесата.
Номинираните пиеси и техните автори бяха представени от режисьора Боян Крачолов пред граждани и пред журито на фестивала в къщата музей „Добри Войников“, а актьори от Шуменския театър изпълниха откъси от всяка пиеса.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!