Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спектакъл на световноизвестната хореографка Мари Шуинар гостува за първи път в България

БНР Новини
Сцена от спектакъла „Пролетно тайнство“ на световноизвестната хореографка Мари Шуинар
Снимка: Photo Nicolas Ruel

С представление на канадската танцова компания „Мари Шуинар“ снощи беше открито десетото издание на Световен театър в София. В зала 1 на Националния дворец на културата танцьорите от трупата на световноизвестната хореографка изпълниха нови версии на два балета, променили танца през ХХ век – „Следобедът на един фавн“ и „Пролетно тайнство“.
Наричат Мари Шуинар „шаман на съвременния танц“, един от най-смелите и оригинални хореографи в света. През годините тя развива своя характерна танцова техника и днес е сред най-влиятелните новатори на международната танцова сцена. Спектакълът в две части, който публиката в София гледа снощи, представя  нейните собствени интерпретации на балетите  „Следобедът на един фавн“ и „Пролетно тайнство“, населени с архаични и анималистични същества, с гротескни и сексуално заредени движения.
Гостуването в България е част от голямото турне на трупата на Мари Шуинар, чиято следваща дестинация е фестивалът в Авиньон. Преди това обаче спектакълът ще гостува и на Международния театрален фестивал „Варненско лято“. Представлението във Варна е на 3 юни на голямата сцена на Драматичния театър „Стоян Бъчваров“.
В „Артефир“ ви срещнахме с Меган Уолбаум - една от изпълнителките в представлението. За превода благодарим на Стефания Павлова.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!