Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Биляна Петрова: „Едип цар“ накара учениците да си оставят телефоните настрана

БНР Новини
Сцена от спектакъла
Снимка: Драматичния театър „Стефан Киров“

Младата режисьорка постави прочутата трагедия на Софокъл в Сливенския драматичен театър „Стефан Киров“.
Това беше моя потребност за нещо истинско и ценно. В театъра приеха с готовност идеята за такава постановка, защото ученическата публика е много желана там, макар че това не е „ученическо“ представление. Това е по-скоро нашият разказ по темата, като с безкраен интерес очакваме ученическата публика. Вече имахме едно закрито представление и те оставиха телефоните настрана, гледаха и слушаха, и внимаваха, и това беше наистина невероятно.
А какво може да каже този спектакъл на управниците или на кандидатите да бъдат управници?
Един от централните персонажи в „Едип цар“ е Тирезий, слепият прорицател. С екипа на спектакъла  много, много търсихме съвременните измерения на този образ и стигнахме до това, че ние се стремим към някого, когото не виждаме в съвремието. На нас много ни липсва, много искаме да видим „Тирезий“, тоест мъдрото лице, духовния водач, към когото народът може да се обърне и да му повярва.
Без хора държавата е празна плевня или пустиня, не цитирам точно, а без моряци корабът – ковчег. Народът дава смисъл на властта  – това е според мен репликата, която „кънти“ дори след 2500 години. Държавата е корабът, който управникът води и трябва да го доведе до бряг, да не го разбие. Народът дава смисъл на властта ви – това е нещото, което не трябва да се забравя.

Премиерата на „Едип цар“ е на 28 октомври в Драматичния театър „Стефан Киров“ - Сливен.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!