Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германия вижда глобална икономическа несигурност след победата на Доналд Тръмп

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Перспективите за световната икономика са неясни след изборите в САЩ и гласуването на британците за Brexit, но най-вероятно тези събития няма да окажат голямо икономическо въздействие върху германската икономика в краткосрочен план, заяви Министерството на икономиката.

Глобалната икономическа среда продължава да се характеризира с несигурност след решението за Brexit и изборите в САЩ, се посочва в редовния месечен доклад на немското министерство.

Въпреки това от днешна гледна точка не се очаква негативно въздействие в краткосрочен план, отбелязва министерството, добавяйки, че германската икономика най-вероятно ще продължи да нараства с умерено темпо и през третото тримесечие.

Протекционистка реторика на Доналд Тръмп и неговата изненадваща победа на президентските избори в САЩ изглежда шокираха немските политици и бизнес лидери.

Трябва да се има предвид, че Съединените щати са най-важният пазар за износ на немска продукция и представлява приблизително 10% от общите продажби на Германия в чужбина. През 2015 година германските компании продадоха на САЩ стоки на стойност 114 млрд. евро - предимно под формата на превозни средства, машини и химически продукти.

Междувременно германският икономически институт Ifo прогнозира, че повече от 1 милион работни места в Германия са свързани с този износ отвъд Океана, който обаче може да се свие, ако Тръмп действително започне да превръща в реални политики своята протекционистка реторика.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!