Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как ще се подобри нивото на обслужване при децата, нуждаещи се от спешна помощ

Снимка: БГНЕС
Лекари от цялата страна обсъждаха спешните състояния в детската възраст. Първият по рода си форум, който приключи през уикенда в столицата, бе организиран от болница "Пирогов" и Дружеството по спешна медицина. Целта бе да се подобри нивото на обслужване на децата, които се нуждаят от спешна помощ.

Новата система в спешната помощ в България - т. нар. триаж, цели да се създаде приоритетно преглеждане на пациентите, които имат спешна нужда и да даде увереност на останалите, че състоянието им позволява да изчакат, каза пред Радио София проф. Надежда Гаврилова, шеф на Детската реанимация в "Пирогов". А това, по думите й, създава ред в работата на спешните отделения. Не децата, а спешните състояния изобщо са приоритет при обслужването в спешната помощ, добави проф. Гаврилова.

Благодарение на благотворителна кампания реанимобилите в България ще получат скала, която позволява на лекарите веднага да определят теглото на детето, дозите на спешните лекарства и спешните консумативи, които трябва да бъдат приложени още в първите минути.

Чуйте подробностите в звуковия файл.

Още за детските спешни състояния, обсъждани по време на форума - очаквайте  в предаването ни "Часът на здравето" в събота от 11:00 часа.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!