Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"ПрироДА" - за екосъзнание на ученици, ловци и земеделци

Снимка: БГНЕС
Европейската екомрежа "Натура 2000" влиза в българското училище, сред фермерите и в ловните дружинки. Издателство "Просвета" и Българското дружество за защита на птиците започват нов мащабен проект за опазване на околната среда по програма LIFE на Европейския съюз. Проектът се казва "ПрироДА" и една от важните му цели е да повиши информираността сред ученици, учители, ловци и земеделски стопани за ползите от съхраняване на природното богатство, като ги запознае с най-ценните видове и техните местообитания в България и в Европа.

Проектът предвижда различни интересни и иновативни дейности, посочват участниците в него голямо българско издателство на учебници и Българското дружество за защита на птиците. Една от дейностите по проекта предвижда създаването на мрежа от "Стаи за ПрироДА" в 56 училища в 28-те административни области на страната. В тях учениците от пети до седми клас и техните учители ще учат за природата, като ще им бъдат осигурени нови комуникационни средства по проекта, както и специално учебно помагало, посветено на "Натура 2000".

"Натура 2000 на колела" е друг инструмент за популяризиране на темата за съхраняване на природното богатство Това ще бъде аналог на лятното кино, чрез което на хората дори в най-отдалечени те населени места ще бъдат показани филми за природното наследство на Европа и за българската природа. След прожекциите ще се провеждат дискусии с участието на експерти, които ще представят възможностите за устойчиво ползване на природата.

Мрежата "Натура 2000" в България е сред най-големите в Европа и сега обхваща 34,4 процента от територията на страната ни. Това са 3,75 процента от мрежата в ЕС, посочи Мариана Вълчева от Българското дружество за защита на птиците

Проектът "ПрироДА" ще продължи две години, като общото му финансиране е 576 хиляди евро. От тях близо 306 хиляди евро са от Европейския съюз, а останалите са съфинансиране от участниците в проекта.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!