Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Омбудсманът Мая Манолова и "Топлофикация София" продължават спора си в съда

Снимка: БГНЕС

Омбудсманът Мая Манолова заяви, че продължава битката с "Топлофикация София". Няма да се откажа и се надявам някои от съставите на Народното събрание - това или следващото, да й забрани чрез закон да начислява колосални суми в съдебни процеси, каза пред Радио София Манолова по повод таксите за юристконсулт при делата срещу абонати-длъжници. След като изпълнителният директор на "Топлофикация" отказа да предостави информация за дейността на дружеството по събиране на вземанията си по съдебен ред, омбудсманът, го обжалва миналата седмица пред Административния съд в София.

"Топлофикация София" не печели от основната си дейност, а "работи като юридическа кантора и събира за услуги от юрисконсултите по две кожи от гърба клиентите си", смята още Манолова.

Още от позицията й - чуйте в прикачения звуков файл.

Потърсихме позицията и на „Топлофикация София” във връзка с жалбата от омбудсмана до Административния съд. Говорителят на дружеството посочи, че компанията подготвя становище до съдебната инстанция и ще го предостави в определения за това срок.

"Дружеството начислява законосъобразно юрисконсултски възнаграждения при воденето на дела за събиране на просрочените задължения от клиентите по съдебен ред и в тази връзка не нарушава нито техните права, нито действащите законови разпоредби. Това беше неоспоримо потвърдено в Решение № 10 от 29 септември  на Конституционния съд, който се произнесе по дело, образувано през месец февруари тази година по искане на омбудсмана", се посочва в становището на "Топлофикация".





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!