Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Варна получи ключа на Европейска младежка столица

Символичния ключ на Европейската младежка столица получи кметът на Варна Иван Портних от кмета на Гянджа Елмар Валиев на официална церемония. Азербайджанският град е носител на титлата през 2016 г. На тържеството присъстваха зам.-министърът на младежта и спорта на Азербайджан Интигам Бабаев, Фархад Гаджиев – председател на фонда за младежки политики към администрацията на президента, Мушфиг Джафаров, председател на комитета на младежта в Гянджа, екипът, реализирал титлата, както и представители на Варна – Мартин Байчев – председател на комисията “Младежки дейности и спорт“ към ОбС, Биляна Раева, представител на Община Варна в сдружение „Европейска младежка столица“, Елина Райнова – зам.-председател на сдружението.

„Предавам ключа, който получихме от Клуж Напока, с пожелание за успешна 2017 г. за Варна. За нас Европейската младежка столица не приключва с финала на тази титла – напротив, случиха се много инициативи, които търпят развитие“, каза кметът Елмар Валиев. Той подчерта, че над 30 % от жителите на Гянджа са млади хора, които много активно са се включили в над 400 инициативи по време на подготовката на кандидатурата и реализирането й – спортни, културни, образователни. Открити са били много работни места, изградена е нова инфраструктура – нов младежки център, парк – комплекс „Гайдар Алиев“, разположен на 460 хка, нова библиотека и музей на миниатюрните книги. „Цялата 2016 г. бе празник за нашите млади хора. Важно е да се развива европейската солидарност, но и да се съхраняват националната идентичност, култура и език“, каза кметът на Гянджа.

„Чест е за мен да бъда тук, в един от най-красивите градове на Азербайджан! Благодаря, че споделихте с нас успехите при реализацията на Европейската младежка столица! Варна е готова да поеме предизвикателството през 2017 г. Нашият град е специален – с древна история и богата култура, град, който пази най-старото обработено злато в света, в който на-големият капитал са успешните млади хора. Вярвам, че тази среща е добро начало за развитие на сътрудничеството между Варна и Гянджа, за затвърждаване на традиционно добрите контакти между България и Азербайджан“, каза кметът Иван Портних. В знак на приемственост зам.-министърът на спорта Интигам Бабаев и кметът на Варна връчиха част от грамотите на екипа, реализират титлата в Гянджа.

Малко по-рано двамата кметове подписаха меморандум за сътрудничество между градовете, свързан с обмен на специалисти за целите за реализиране на проекта „Европейска младежка столица“, организиране на съвместни инициативи и събития.

Иван Портних разговаря с проф. Акиф Сюлеманов, ректор на Азербайджанския технологичен университет, който прояви интерес за сътрудничество с варненски висши учебни заведения. Кметът пое ангажимент да запознае академичните ръководства и при заявен интерес да съдейства за установяване на контакти.

В рамките на финалните събитие в Гянджа бе проведен 4-ти международен фестивал на виното,в който се включиха представители от Франция, Молдова, Беларус, Грузия, Таджикистан, Украйна.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Коритото на Луда Камчия след свиването на най-западния ръкав на язовир Цонево.

Нивото на водата в язовир Камчия ще стигне за година напред

На фона на летните жеги, засушаването и липсата на достатъчно дъждове, на много места в страната се говори за воден режим, включително и във Варненско. Наскоро от ВиК Варна призоваха хората да бъдат по-пестеливи с питейната вода и да не я разхищават, например поливайки градината или миейки колата си. Това предизвика вълна от реакции, но и..

публикувано на 30.07.24 в 09:10

Затвориха за движение бул. "Христо Смирненски" от ул. „Прилеп“ до ул. „Карамфил“

До 17:00 ч. днес е затворен за движение част от бул. „Христо Смирненски“ - от ул. „Прилеп“ до ул. „Карамфил“. В този участък полагат плътният асфалтов слой и ще бъде нанесена  хоризонтална маркировка. Затворени са и всички пътни връзки към посочения участък. Целта е от 2 август да бъде възстановен маршрутът на линия номер 10 на градския транспорт...

обновено на 30.07.24 в 08:22
Задръстване заради ремонтите на улица

Кметът на Варна: Ремонтът на улица "Девня" ще приключи скоро

Ремонтът на улица "Девня" във Варна е пред приключване. Това съобщи кметът Благомир Коцев, по време на вчерашната сесия на Общинския съвет, без да уточни кога точно се очаква ремонтните дейности да бъдат финализирани. Първоначално изпълнителят съобщи, че те трябва да приключат до 20 февруари. По-късно бе казано, че има забавяне и ремонтът ще..

публикувано на 30.07.24 в 06:36

Адресите без ток на 30 юли

На 30.07.2024 от 08:30 ч. до 17:00 ч. , поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: гр. Белослав – жилищни блокове в кв. Младост и промишлени зони в района, електрозахранени от ТП 11. Временни смущения в електрозахранването са възможни от..

публикувано на 30.07.24 в 06:21
Есенно море, ноември

Денят започва с облаци, следобед ще е слънчево

Утрото във вторник ни посреща със сутрешна прохлада, повечко облаци и лек вятър по морето. От запад на изток облачността ще намалее и следобед ще преобладава слънчево време. Ще духа слаб, по Черноморието до умерен вятър от север-североизток. Тмпературите ще се понижат средно с около 5 градуса спрямо вчерашните и преобладаващите максимални ще..

публикувано на 30.07.24 в 05:52

Конфликт между кмет и Общински съвет във Варна

Кметът на Варна Благомир Коцев призова лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов да отговори на въпроса дали съветниците от партията му гласуват в ущърб на Варна по партийна повеля или е решение на местно ниво. Поводът за изявлението му е днешното гласуване в Общинския съвет, при което с 16 "за" и 30 "въздържали се" местният парламент не прие отпускането на..

публикувано на 29.07.24 в 20:35
Снимката е илюстративна

МВнР: Отменени са полетите на редица авиокомпании от и до летището на Бейрут

Във връзка с развитието на обстановката в региона на Близкия изток, Министерството на външните работи уведомява за отмяната на полетите на редица авиокомпании от и до международното летище на Бейрут, Ливанска република. МВнР напомня на българските граждани за своето предупреждение от 22 юни 2024 г. за преустановяване на всякакви пътувания до Ливан и..

публикувано на 29.07.24 в 17:52