Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новият областен управител на Варна Тодор Йотов: "Няма да правя персонални промени в администрацията"

Не е тайна ,че приемане- предаване на поста на областния  управител на Варна се случи преди 2 дни, Вие буквално влизате в час с това, което наследявате от Вашия предшественик Стоян Пасев. Какво до тук успяхте да изясните и как смятате да работите – ще запазите ли наследения екип или ще има нови лица?

Приемането и предаването беше осъществено, макар и  неформално, пред всички служители на областна администрация – Варна . Актът за приемането и предаването ще бъде подписан малко по-късно, когато се получи заповед от МС на РБ. Аз пред всички служители на областна администрация чрез ръкостискане с г-н Пасев исках да покажа, че между нас ще има приемственост и нито един от започналите проекти няма да бъде преустановен. По всякакъв начин ние си сътрудничим .

Бих казал, че с него сме познати, добри приятели и по никакъв начин варненци няма да почувстват каквато и да било смяна. Нещо повече – в областна администрация няма да има нито един отстранен, така съм го заявил на всички хора по време на събирането преди 2 дни. Никой няма да бъде отстранен само заради това, че е  бил член на екипа на предишното ръководство. Оценявам хората по достойнство, чест и по това как си вършат работата, а не по принадлежност към определени партийни централи.

И все пак – не е нещо необичайно когато се заема такъв пост човек да води със себе си нови хора, на които да разчита в бъдеще. Ще има ли такива лица от Ваша страна? Някакъв екип, на който  Вие да разчитате?

Това е логично да бъде така.Водя разговори с доста изявени юристи, тъй като аз лично не съм юрист, знаете го добре. На мен ще ми трябва изключително доверен юрист, с който да следваме провеждането на регионалната политика и за осъществяването на държавното управление, каквито са и функциите на областния управител.

Този юрист със статут на зам.-областен ли ще бъде?

  Не мога да кажа такива неща, тъй като зам. –областните управители съгласно Закона за държавната администрация ги назначава ..

Но предложението идва от  Вас?

Дори и предложението не може да се очаква да дойде от мен. В областна администрация има вакантна позиция на директор на едната от двете дирекции. Постът главен секретар на областна администрация се съвместява с директор на другата дирекция, така че има по какво да се работи по въпроса с човешките ресурси в областна администрация и това ще стане в най-кратки срокове, за да можем чрез тази структура да осъществим един от важните приоритети на областна администрация –организацията на изборите на 26 март.

Като варненец предполагам, че сте запознат с работата на областната управа. В каква насока бихте желали да се наблегне в качестото Ви на областен управител, какви са Вашите приоритети, с които ще се захванете ?

В първото си интервю пред  Ваши колеги заявих,  сега ще използвам случая да кажа, че в този понеделник в 10 часа съм поканил медиите за изявление, така че нито един от Вашите колеги да не се почувства засегнат или пренебрегнат, на който ще изложа основните си приоритети. Пред Вас мога да кажа, че това е провеждането на държавната политика , защита на националните интереси, законността, обществен ред, контролът от страна на държавата спрямо органите на местно самоуправление. Това са функциите на областната администрация.

Януари имаше много сериозна обстановка по пътищата,  не се знае какво ще се случи през февруари. Областна управа често комуникира с военните, Вие сте също военен. Как мислите, дали трябва да се направи още нещо, когато се реагира в такава зимна обстановка, или сте доволен от ставащото като комуникация между областна администрация и военните с почистването  и снабдяването на откъснатите селища, имаше такива през януари? Ще търсите ли нови моменти, защото имаше проблеми с фирмите, които почистват основните пътни отсечки и имаше затруднения за хората?

Това е един от най-важните въпроси, които са част от функциите на областна администрация, а именно – защита на населението  при кризи. Аз лично смятам, че тази зима действително беше една малка криза с този обилен снеговалеж. Трябва да Ви кажа, че аз не съм вълк единак, а съм екипен играч. На Вашия въпрос – аз силно ще разчитам на всички държавни структури. Част от тях са военноморските сили, които в нашата област са много силно представени, със силни оперативни способности и могат да подпомогнат населението в кризи. Именно с техниката на военноморските сили бяха отворени редица пътища. В продължение на седмица без да се прибират по домовете си хората, прокарваха пътища в Добруджа, на юг от Варна. Считам ,че следва да се обърне изключително сериозни внимание за придобиване на техника, която би осигурила по-бързото освобождаване на пътища, тъй като станахме свидетели, че част от селищата бяха „откопани” буквално от снежната прегръдка 3-4 дни след като бяха затрупани.

Преди седмици Вашият предшественик Стоян Пасев каза в предаването „Позиция”, че ще налага санкции на пътно поддържащите фирми , които не са си свършили работата. Не зная сега на какъв етап и дали има такива санкции, вероятно Вие ще се запознаете с тези негови документи...

С г-н Стоян Пасев ние продължаваме да поддържаме „топла връзка” по болните проблеми на областна администрация. Аз не смятам да задълбавам в детайли проверките и санкциите, които той е налагал, това е било негово право. Но също така считам, че влязлото в употреба на всички нас , варненци, че зимата за пореден път ни изненада, не е правилно. Не, зимата не ни изненадва. Всичко е въпрос на субективна преценка. Нашата лична организираност на областна администрация във взаимодействие с общинските органи, с въоръжените сили на РБ, при съществуващата добра комуникация между нас, можем да обезпечим гражданите при подобни кризи.

Както се казва, можем ние да изненадаме зимата, ако има добра организация, така ли?

Разбира се....Аз съм живял в северни страни, където снеговалежът никак не е по-малко и съм свидетел как улиците остават почистени с превантивни мерки , с употреба на средства, които не позволяват на снега да остане по улицата.

Вероятно част от тези превантивни мерки ще обсъдите на среща с кметовете на общините в област Варна . Кога предвиждате подобна среща?

Такава среща вече е насрочена. На 20 февруари ще ми гостуват кметовете на 12-те общини. Един от важните въпроси, който ще разгледаме, е създаването на организация по осигуряване на изборите на 26 март. Имаме много сериозен въпрос, който да решаваме в рамките на ВиК- асоциацията . При вчерашната ми среща с кмета на Община Варна постигнахме договореност на тази среща да бъде подписан меморандум между кметовете на общините, които са около Варненското езеро,за създаване юридическо лице, с което да се привлекат  по-големи инвестиции за облагородяване на  района.

Другите теми, по които имаме въпроси към областна управа, са свлачищата. Имали сме много разговори със Стоян Пасев по тази тема. Вие, предполагам в качеството Ви на бивш военен, сте запознат с опасните райони. Как смятате да се процедира оттук нататък и ще  има ли комуникация с държавата, защото оттам идват парите?

Да, запознат съм с критичните точки по свлачищата в областта. Преди минути казах, че един от основните ми приоритети ще бъде създаването на организация за провеждане на изборите на 26 март, но изборите ще минат, а свлачищата остават  и критичните точки в областта остават. В процеса на работата си и в процеса на запознаването с проблемите с кметовете,  ще посетя на място основните критични точки по свлачищата. Няма да оставя на мира хората, които отговарят в държавното ръководство, не можем да си позволим да застрашаваме населението. Напротив, с няколко от предстоящите си ходове ще покажа, че съм амбициран да докажа на жителите на област Варна, че те могат да живеят  и по-спокойно и да не бъдат застрашени от природни катаклизми и от създадени от човека опасности.

Ще разчитате на диалогичност с представителите на ресорните министерства?

Напълно, аз съм представител на държавната власт. Областна администрация е именно териториалната единица за провеждане на регионалната политика за осъществяване на държавното управление, така че аз не мога да не разчитам на диалогичност. Смятам чрез министерствата в служебното правителство да настоявам за отпускане на средства за изчистване на затлачените реки, дерета, за укрепване на свлачищните райони и така нататък.

Като говорим за опасности за населението, Вие наследявате една екологична бомба, която тиктака в близост до Варна –”Полимери” – Девня...

Това, което наследявам от г-н  Стоян Пасев, е инициирана обществена поръчка за утилизация на субстанцията ,която се намира в района на бившите „Полимери”. Както казах в самото начало, аз съм амбициран да продължа всичко започнато от г-н Пасев. Аз лично ще се запозная на място, това е приоритет №1 във функцията ми за защита на населението, културните и материалните ценности на жителите на област Варна , преодоляването на последиците от кризи . Така че едно от първите ми посещения в София ще бъде с колегите от МС, които следва да осигурят средствата за продължаване на тази обществена поръчка, за да можем в близки срокове „да деактивираме”, както вие сам нарекохте,” бомбата.”




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Животът започва!

На прага на новата учебна година второкласниците от Международния френски лицей "Шарл Перо" във Варна имат двоен повод за радост и вълнение. Освен на новите предизвикателства, които часовете в клас ще им донесат, те се радват и на новата си песен! "Животът започва" е на френски език и може да бъде слушана в YouTube. Изминалата учебна година..

публикувано на 17.09.24 в 09:20

Шенгенското споразумение на практика не функционира

От понеделник Германия затвори всичките си граници с цел да ограничи незаконната имиграция.  П олицейските синдикати обаче алармират, че нямат необходимия персонал, за да извършват постоянни гранични проверки. Решението на правителството, ръководено от Германската социалдемократическа партия, има и политически оттенък, коментира пред..

публикувано на 16.09.24 в 14:33

Ален Илиев - първокласникът от Варна, който започва да пее, преди да проговори...

Ален Илиев е един от хилядите първокласници, които днес прекрачват училищния праг. Той е от Варна, на седем години, и открива в музиката спасение от всяка емоция, която неминуемо застига седемгодишните деца. Всяко чувство от малък Ален превръща в тон, а неговата първа песен - "Пеем ЗаЕдно", обедини в музика и танц деца, родители и учители из цялата..

публикувано на 16.09.24 в 11:55

"Форум за Варна" продължава с дискусии за съживяването на градската среда

“Форум за Варна” е инициатива на сдружение " Пространствата на Варна" . Това е проект за градско развитие с гражданско участие - поредица от срещи, на които експерти в градското планиране споделят своя опит от съживяването на средата в градовете, в които живеят, и превръщането ѝ в по-достъпна за гражданите. След посещението през юли във Варна на..

обновено на 16.09.24 в 09:46

Chen Balbus (ORPHANED LAND): Надявам се, че няма да се стигне до Трета световна война

Интеврю с Chen Balbus (ORPHANED LAND) На 17 септември ORPHANED LAND се зарвръщат в България. Поканата е от „BGTSC“. Това ще е едва третият им концерт и първи след 11 години. Организаторите съдействаха за интервюто, което китаристът на групата Chen Balbus даде специално за „От другата страна“. ORPHANED LAND са в „интересна“ ситуация. Групата..

публикувано на 14.09.24 в 14:52

Йончо Цолов от Врачанско - най-дълголетният българин, живял 130 години

Това съобщи културният антрополог д-р Росен Гацин. По време на теренна експедиция в Северозападна България е открит смъртният акт на столетника, както и неговият надгробен паметник в село Лик, Врачанско. Родствениците на Йончо Цолов от Пеловския род - Георги Пеловски, Диана Пеловска, Гергана Николова, Йончо Пеловски, Георги Димитров - се..

публикувано на 13.09.24 в 08:05
Иво Инджов

Иво Инджов: Политиците да си напишат домашното по-добре, а не да предлагат промени в избирателната система

Снощи изтече срокът за регистрация на партиите и коалициите за участие в предсрочните парламентарни избори на 27 октомври. „Кризите в ДПС, както и в БСП, поставят много въпросителни относно това как би изглеждал новия парламент. Не допускам, че ДПС-тата няма да участват в изборите. В какъв вариант – тепърва ще стане ясно“. Това каза за..

публикувано на 12.09.24 в 10:49