Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НЧ „Паисий Хилендарски-1870” в Балчик събира материали за цифров архив

Библиотеката при НЧ „Паисий Хилендарски-1870” в Балчик отправя призив към гражданите на Балчик да станат част от събирането на цифров архив. Предстои изработването на дигитална колекция от снимков материал за миналото на града. За тази цел са необходими снимки от архитектурни забележителности, стари сгради, популярни личности или значими събития, характерни за  Балчик, които ще бъдат сканирани и включени в тази колекция. Необходимо е фотосите да са най-малко отпреди 10 години. Предвижда се всички получени снимки и други материали да бъдат оценени и класифицирани от комисия, за да се създаде достоверна картина за миналото на Балчик.

Обликът на града ни се променя, някои от местата и сградите вече са безвъзвратно загубени. За да не бъде миналото ни обречено на забрава, да онагледим историята на Балчик в дигитализираната колекция от снимки и документи, е апелът на библиотекарите от централния културен дом.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Мария Лалева в Балчик: Нека дадем това, което ни коства най-малко, но най-трудно правим

Смирени и готови да дадат това, което ни коства най-малко, но най-трудно правим – да се обичаме. Такива бяха усещанията в Балчик снощи след представянето на „Пътища от огън“ – третият роман на Мария Лалева. Това е книга не за войната, а за любовта. Любовта, която е по-голяма от религиите. Любовта – нашето призвание, за да може този свят да..

публикувано на 18.10.24 в 13:14

"Хора и улици, град - мой свят" представя Елица Карабашлиева във Варна

Изложбата "Хора и улици, град - мой свят" представя от днес художничката Елица Карабашлиева във Варна. Мястото е галерия "Графит", а откриването на експозицията е в 18.30 часа тази вечер. "Коренячка варненка съм и от дете гледам на града си като живо същество, което диша, променя се, често и страда. Преживявам загубата на всяка прекрасна сграда,..

публикувано на 18.10.24 в 09:01

С изложба във Варна отбелязват Деня на българския художник

Днес в Деня на светеца - покровител на художниците, в Градската художествена галерия “Борис Георгиев” във Варна, Сдружението открива експозиция живопис, графика, скулптура и приложно изкуство.  Откриването е от 18 часа в Градската художествена галерия.  Денят на Св. Лука - покровителя на художниците - 18 октомври, е традиционният празник, на който..

публикувано на 18.10.24 в 08:36

17 нови български песни за деца търсят международно признание на „Златни искри 2024“

17 са новите български заглавия , които успяха да се класират за финала на дванадесетото издание на Европейския фестивал за детска песен „Златни искри 2024“ във Варна. Сред авторите са някои от най-популярните български композитори като Хайгашод Агасян, Валери Костов, Пепи Писарски и Светослав Лобошки чиито творби са познати и обичани от..

публикувано на 16.10.24 в 11:17

"Студена земя" разчувства балчиклии, следващата среща с книгата на журналиста Йордан Зебилянов - в Тервел

Представянето на първата книга на дългогодишния журналист Йордан Зебилянов "Студена земя“ в Балчик на 14 октомври се превърна в трогателно събитие за хората, обединени от любовта си към литературата и историята. Дълбоко вълнуващ разказ за съдбата на добруджанци по време на румънската окупация. Той осветява историческите причини зад Добруджанския..

публикувано на 14.10.24 в 18:46

Мария Зафиркова и Димитър Трайчев с обща изложба във Варна

Варненската галерия A&G Art Meeting открива последната за сезон 2024-та изложба на 16 октомври от 18 часа . Анна Халамян и Герхард Хорнман канят за финалния фойерверк две знакови имена за българското визуално изкуство – Мария Зафиркова и Димитър Трайчев. Творческият екип ZafTra ( ЗАФиркова – ТРАйчев)  е разпознаваем, обичан от..

публикувано на 14.10.24 в 14:00

Архивите предизвикват все по-голям интерес

В последните години интересът към архивите се увеличава. Това коментира за Радио Варна Донка Николова, началник на Държавен архив – Варна – част от Държавна агенция Архиви, които на 10 октомври отбелязват професионалния си празник. Най-старият архивен документ от общо 4 км. архиви – сложени лист върху лист, е от 1784 г. и представлява детско писмо..

публикувано на 11.10.24 в 06:44