Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Севилският бръснар" - една експлозия от бисери

Найден Тодоров: Моето призвание е дирижирането, създаването на музика

Филхармонията трябва да е основната причина, за която хората да идват в България

Найден Тодоров
Снимка: архив
Спектакъл с новаторски решения ще види софийската публика на 6 март в зала 1 на НДК в продукцията на Русенската опера "Севилският бръснар", казва диригентът Найден Тодоров и допълва, че благодарение на "революционната" идея на Христина Ангелакова вместо да слушат речитативите на основните герои, които са на италиански, зрителите  ще гледат балетни изпълнения. Така ще се влиза от хит в хит в една от най-жизнерадостните и весели опери на Росини.


Освен Христина Ангелакова още една наша оперна прима има отношение към настоящия спектакъл, отбелязва маестро Тодоров, и това е Дарина Такова. Тя е човекът, който съдейства за участието на италианското мецосопрано Марина де Лизо. Певицата е дебютирала на сцената на Миланската скала и именно там е изпълнявала репертоара на Росини, така че българската публика има шанса да я види, чуе и оцени. Солисти в "Севилският бръснар" са и Александър Крунев, Пламен Бейков, Деян Вачков, както и Владислав Горай от операта в Одеса. 

Найден Тодоров, който от месец е директор на "Софийската филхармония", посочва че няма да се раздели с диригентската професия. Убеден е обаче, че да бъдеш директор на такъв институт като филхармонията е шанс да покаже своята визия за развитието на българската музика и да направи така, че хората да идват в България именно заради Националната филхармония. За да стане това на софийска сцена трябва да бъдат привлечени големи музикални имена.Още за постановката на "Севилският бръснар", както и за визията за развитието на Софийската филхармония чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!