Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

В Световния ден на DJ-я ви срещаме с DJ JIJO и DJ Burlak

Световният ден на DJ-я отбелязваме на 9-ти март. Денят по-скоро е неофициален празник, а важно благотворително събитие, което се провежда всяка година от петнадесет години насам. Традиционно всички печалби, спечелени от DJ-и, клубове, радио станции в рамките на седмица преди 9-ти март, се даряват на различни международни детски фондове и институции. Срещаме ви с диджеите Жижо и Бурлак, които носят Варна в сърцето си, а морето е мястото, край което най-много обичат да миксират различни парчета и да радват хората, дошли да ги слушат и да се забавляват.



Започваме следобедния ни блок в Радио Варна с едно много силно присъствие. В световния ден на диджея казвам добре дошъл на живо в Студио-2 на Радио Варна на DJ Жижо.

Добре заварили !

Разкажи ми малко повече за това как започна да се занимаваш с тази работа. Знам че през годините много се промени диджейството. Аз лично започнах в Радио Варна с водене на едно предаване, което беше буквално в на чалото на ерата на клубната музика. Казваше се „Клубна стая” и все още имам един сантимент към клубната музика.

Аз започнах, може би ’98-година, ако не се лъжа. Тогава хванах малко от как да кажем, от старото пускане с касетките и голяма част от музиката, която имах беше на касети. След това ги смених с дисковете и на плочи. До ден днешен се опитвам да пускам музика колкото мога повече на плочи, но не се получава само на плочи. Появиха се много компютърни програми и нови технологии, които се използват.

Започнах да пускам така наречената комерсиална музика от 90-те години. Тя нямаше нищо общо с тази, която сме свикнали да слушаме днес. Хората, които слушат вашето радио да продължават да слушат хубава музика, не ги тормозете с комерсиалната!

Ние винаги сме различни!

Няма нищо лошо в комерсиалната музика, просто това е един вид популярна музика. Но тогава пусках неща като Майкъл Джексън, АББА, бяха се появли вече много парчета наизлезли бг-банди като ПИФ, Джанго Зе - общо взето такава музика. Харесвах музиката от малък, записвах с един касетофон и като чуех някоя песен по радиото. Тогава интернет не беше чак толкова популярен. Трудно беше да намериш някакъв текст в интернет. Това беше детското ми занимание -за следене на някакви парчета по радиото.

Как намира музата един DJ, за да твори?

Музата ли? При всеки е различно, при мен - зареждам се от кората.

Къде ти е най хубавото място във Варна, където обичаш да пускаш музика?

Е, край морето! Чувствам се вкъщи и там се чувствам най-добре. Хората са най-усмихнатите.

Какво би пожелал на хората, които не слушат?

Да слушат различна музика и да обичат музиката!

А сега ще чуем малко фънк, малко модерни звуци - DJ Jijo ft. Reggie - "Aint So Blue Blues".

Интервюто може да чуете в звуковия файл:







Втората ни среща е с
DJ Burlak,  който разказва повече за целта на Международния ден на DJ-я:



Световният ден на ди джея, който всъщност е една комбинация от серия събития, са били с цел благотворителност, стартира в България през 2002г. От близо три години, ние лично - аз и мои колеги - организирахме две партита, които се проведоха в два много големи столични клуба. Събитията бяха с платен вход, средствата от който бяха дарени на организации за деца лишени от родителски грижи и права. Аз чувствам този празник много близък и приятен. Така се случват събитията от само себе си...

Преди минути разговаряхме и с DJ Жижо, който сподели, че най-хубавото място, на което той пуска музика е край морето. При Вас как е?

Ооо, морето, да - този хоризонт, миризмата на чистия въздух. Наистина морето е едно прекрасно място. Знаем, че през лятото самите емоции стават малко по-горещи. Имаме едно парче с Кристина Нова, което се казва „Усмихвам се” и бих искал да поздравя всички колеги и да пожелая на вашите слушатели да се усмихват повече, защото най-красивите хора на света са усмихнатите!

Интервюто може да чуете в звуковия файл:



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Проф. д-р Милков: Без апаратче при намален слух се увеличава рискът от деменция

Безплатни профилактични прегледи за нарушения на слуха организира за четвърта година МУ-Варна, по повод предстоящия „ Световен ден за защита на здравето на ушите и слуха “ или накратко Ден на слуха 3 март. Ц елта на подобни инициативи е да се насочи вниманието на обществеността към грижата за слуха при всички възрасти – универсален скрининг..

публикувано на 18.02.25 в 09:20

Майстори на домашното вино

27-ото издание на конкурса за домашно вино се проведе на 16 февруари във Варна. Участниците предоставиха над 160 проби, а от тях най-много на червени вина – 68, белите са били 65, а розе – 29. До финалния кръг достигнаха 47 проби, като за най-добро червено вино беше отличен Орлин Банков. Той получи и специалната награда за българския сорт..

публикувано на 18.02.25 в 09:00

Ученичка от НУИ "Добри Христов" във Варна стана младши студент в Грац, Австрия

София Иванова е ученичка в Националното училище по изкуствата "Добри Христов" във Варна. Св ири на флейта и се занимава с класическо пеене. И през тази година София продължава с успешните си изяви, като заслужи две награди "Златна Лира"  в Пловдив по време на ежегодния международен конкурс за музикално, танцово и изобразително изкуство "Орфееви..

публикувано на 17.02.25 в 08:35
доц. Огнян Боюклиев

Огнян Боюклиев, БАН: Ниското качество на храните е по-голям проблем от високата им цена

Ниското качество на храните в България е по-голям проблем от тяхната висока цена. Това мнение изрази в предаването „Позиция“ на Радио Варна доц. Огнян Боюклиев от Института за икономически изследвания към БАН. Според него, бойкотът на хранителните супермаркети е знак за сериозен проблем в системата. Решението на проблема обаче не е в подобни..

публикувано на 15.02.25 в 13:58

Винен експерт: Родни вина се предлагат и в Мишлен ресторанти, избирайте българското!

Българите преоткриват  позабравените сортове тамянка и димят , особено през пролетта и лятото хората си ги търсят. Навлезе и модерното пенливо вино  П ет-нат (съкращение от Pétillant-naturel (естествено пенливо), което вече се прави на много места у нас. Български производители започнаха да правят много качествени пенливи вина по оригиналната..

публикувано на 14.02.25 в 08:08

Икономист: Бойкотът във варианта, в който се предлага днес, няма да има никакъв ефект

Бойкотът на търговските вериги заради високите цени на хранителните стоки, обявен за днес в цялата страна, няма да има никакъв ефект, ако изключим неговото медийно отразяване. Това коментира в предаването "Пост Фактум" на Радио Варна доц. д-р Михал Стоянов - ръководител на катедрата по "Икономика и управление на търговията и услугите" в Икономически..

публикувано на 13.02.25 в 18:12
Иван Кабуров

Зеленчукопроизодител: Държавата спешно да ограничи сивия сектор в покупко-продажбата на плодове и зеленчуци, да има контрол

Големият проблем не е точно това, че веригата продава на определена цена и стоката достига до нея на четвърта ръка. Проблемът е, че между земеделския производител и веригата има едно звено, което купува с кухи фирми, не плаща ДДС, не плаща данъци, не попада в контрола на държавата. С едни бусове се разкарва една продукция, ако не е рентабилно в..

публикувано на 13.02.25 в 11:48