Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Световния ден на DJ-я ви срещаме с DJ JIJO и DJ Burlak

Световният ден на DJ-я отбелязваме на 9-ти март. Денят по-скоро е неофициален празник, а важно благотворително събитие, което се провежда всяка година от петнадесет години насам. Традиционно всички печалби, спечелени от DJ-и, клубове, радио станции в рамките на седмица преди 9-ти март, се даряват на различни международни детски фондове и институции. Срещаме ви с диджеите Жижо и Бурлак, които носят Варна в сърцето си, а морето е мястото, край което най-много обичат да миксират различни парчета и да радват хората, дошли да ги слушат и да се забавляват.



Започваме следобедния ни блок в Радио Варна с едно много силно присъствие. В световния ден на диджея казвам добре дошъл на живо в Студио-2 на Радио Варна на DJ Жижо.

Добре заварили !

Разкажи ми малко повече за това как започна да се занимаваш с тази работа. Знам че през годините много се промени диджейството. Аз лично започнах в Радио Варна с водене на едно предаване, което беше буквално в на чалото на ерата на клубната музика. Казваше се „Клубна стая” и все още имам един сантимент към клубната музика.

Аз започнах, може би ’98-година, ако не се лъжа. Тогава хванах малко от как да кажем, от старото пускане с касетките и голяма част от музиката, която имах беше на касети. След това ги смених с дисковете и на плочи. До ден днешен се опитвам да пускам музика колкото мога повече на плочи, но не се получава само на плочи. Появиха се много компютърни програми и нови технологии, които се използват.

Започнах да пускам така наречената комерсиална музика от 90-те години. Тя нямаше нищо общо с тази, която сме свикнали да слушаме днес. Хората, които слушат вашето радио да продължават да слушат хубава музика, не ги тормозете с комерсиалната!

Ние винаги сме различни!

Няма нищо лошо в комерсиалната музика, просто това е един вид популярна музика. Но тогава пусках неща като Майкъл Джексън, АББА, бяха се появли вече много парчета наизлезли бг-банди като ПИФ, Джанго Зе - общо взето такава музика. Харесвах музиката от малък, записвах с един касетофон и като чуех някоя песен по радиото. Тогава интернет не беше чак толкова популярен. Трудно беше да намериш някакъв текст в интернет. Това беше детското ми занимание -за следене на някакви парчета по радиото.

Как намира музата един DJ, за да твори?

Музата ли? При всеки е различно, при мен - зареждам се от кората.

Къде ти е най хубавото място във Варна, където обичаш да пускаш музика?

Е, край морето! Чувствам се вкъщи и там се чувствам най-добре. Хората са най-усмихнатите.

Какво би пожелал на хората, които не слушат?

Да слушат различна музика и да обичат музиката!

А сега ще чуем малко фънк, малко модерни звуци - DJ Jijo ft. Reggie - "Aint So Blue Blues".

Интервюто може да чуете в звуковия файл:







Втората ни среща е с
DJ Burlak,  който разказва повече за целта на Международния ден на DJ-я:



Световният ден на ди джея, който всъщност е една комбинация от серия събития, са били с цел благотворителност, стартира в България през 2002г. От близо три години, ние лично - аз и мои колеги - организирахме две партита, които се проведоха в два много големи столични клуба. Събитията бяха с платен вход, средствата от който бяха дарени на организации за деца лишени от родителски грижи и права. Аз чувствам този празник много близък и приятен. Така се случват събитията от само себе си...

Преди минути разговаряхме и с DJ Жижо, който сподели, че най-хубавото място, на което той пуска музика е край морето. При Вас как е?

Ооо, морето, да - този хоризонт, миризмата на чистия въздух. Наистина морето е едно прекрасно място. Знаем, че през лятото самите емоции стават малко по-горещи. Имаме едно парче с Кристина Нова, което се казва „Усмихвам се” и бих искал да поздравя всички колеги и да пожелая на вашите слушатели да се усмихват повече, защото най-красивите хора на света са усмихнатите!

Интервюто може да чуете в звуковия файл:



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Писателката Ина Иванова: Изкуството има силата да ни връща базовите човешки настройки

„Не тръгва ли понякога времето срещу търсача, не му ли показва на ъгъла част от лицето си, не разкрива ли в дребна ежедневна случайност забулените следи на предстоящото?  А не е ли любовта единственият възможен начин да прекосиш живота?" Новата книга с разкази на Ина Иванова "И винаги любовта" бе представена пред четящата публика във Варна...

публикувано на 10.07.24 в 08:05
Елина Райнова, Сдружение ЗА ТЕБ - Варна

Сдружение ЗА ТЕБ: Да влезем в обувките на другия и да решаваме проблемите заедно

На 9 юли Сдружение „ЗА ТЕБ“ кани варненци и гостите на града да се включат в едно различно спортно събитие с вход свободен. По време на „Щък тук-там: Адаптирай се!” всеки, който желае, ще има възможност да наблюдава и да участва в спортни дейности, адаптрани за хора с увреждания.  В рамките на 10 часа – от 11 сутринта до 21ч. вечерта, ще бъдат..

публикувано на 09.07.24 в 07:00
Атанас Хранов

Художникът Атанас Хранов: ... И да лети дирижабълът по-нагоре към по-светли места

Най-новите произведения на талантливия художник Атанас Хранов от 3-ти юли до 7-ми август 2024 г. са в изложбеното пространство на Галерия „Папийон“ във Варна.  Неговите идеи, копнежи, „вероятни пейзажи“ и „чезнещи лица“ са събрани в изложба живопис, наречена "Дирижабъл". Приключението, в което ни въвлича този великолепен творец, е..

публикувано на 08.07.24 в 08:00

Оперната прима Красимира Стоянова: България чрез творците си, които я прославят, отдавна е прекрачила "културния" Шенген

България чрез творците си, които я прославят по света, отдавна е прекрачила "културния" Шенген " и  е известна с постиженията си в тази сфера. Българските политици трябва да се обърнат към нас, често повтарям това. Заяви във Варна звездното сопрано Красимира Стоянова след репетиция на "Бохеми", премиерата на операта в рамките на фестивала "Опера в..

публикувано на 06.07.24 в 10:10

Християн Облаков представя новата си книга за Йосиф х. Стоянов

Новата книга на Християн Облаков „Йосиф х. Стоянов, инженер, общественик, кмет на Варна“ ще бъде представена на 5 юли от 18 часа в Арт салона на Радио Варна. Книгата проследява живота и труда на Йосиф х. Стоянов - един от варненските проектанти от първата половина на ХХ век, който също е специалист в областта на хидроинженерството и..

публикувано на 05.07.24 в 07:30

Цената на бензина продължава да расте

До две седмици цената на бензина у нас се очаква да се увеличи с още 1-2 стотинки. Това прогнозира пред Радио Варна Валентин Кънев, председател на Балканската и черноморска петролна и газова асоциация. Средната цена по бензиностанциите сега е между 2.50 и 2.70 лева за литър.  Кънев посочи, че според европейската статистика цените на горивата..

публикувано на 04.07.24 в 07:05

Johnny Gioeli (AXEL RUDI PELL, HARDLINE): Нищо не става за една нощ

Интервю с Johnny Gioeli (AXEL RUDI PELL, HARDLINE) Немският китарен герой Axel Rudi Pell и бандата му тази година са част от афиша на фестивала „Midalidare – Rock In The Wine Valley”. Малко по-рано през годината групата издаде и албума „Risen Symbol”. Също така певецът Johnny Gioeli представи и нова песен в дует със Светлана Близнакова – Sevi...

публикувано на 04.07.24 в 06:00