Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот - избрано от печата

Близо 7000 са учителите, които са навършили 61 години и ще се пенсионират през тази година, четем в ТРУД. По данни на Министерството на образованието и науката още няколко хиляди са непедагогическите специалисти в системата, които са на такава възраст, сочат още данните на Центъра за информационно осигуряване на образованието. През тази година тези учители ще получат обезщетение до 10 брутни работни заплати, а непедагогическият персонал – до осем брутни заплати. Конкретната сума се определя в зависимост от трудовия стаж в образователната структура. Когато придобият право на пенсия, голяма част от преподавателите получават дължимите им обезщетения, след което остават да работят в системата, обясняват от МОН.

Здравното министерство проверява сигнал за ваучери за отстъпка за цезарово сечение по желание от сайт за колективно пазаруване, съобщиха от пациентски организации "Заедно с теб", които са подали жалбата до министерството, информира СЕГА. Офертата е публикувана от името на "Уни хоспитал" в Панагюрище, една от най-новите и оборудвани със супермодерна апаратура болници у нас. От лечебното заведение отричат те да са я пускали и са сезирали за проверка агенция "Медицински одит". У нас секциото по желание е незаконно, уверяват от здравното министерство, тъй като според медицинския стандарт "Акушерство и гинекология" извършването на цезарово сечение по желание не е допустимо в България. Секцио може да се назначи само по медицински показания, въпреки че у нас около 40 на сто от ражданията са с цезарово сечение, с което страната ни е на първите места в света по този показател.

Жените по-добри от мъжете в пет неща, извежда в заглавие МОНИТОР. Мъжете и жените са различни. Жените са по-емоционални и уравновесени, а мъжете са повече рискови играчи. В някои неща жените са по-добри от мъжете, а в други е точно обратното. След проучване, направено в университета в Монреал, в което са участвали 23 жени и 23 мъже, учени установили, че жените осъзнават емоциите си по-добре. Жените отговаряли по-бързо на въпросите, които били зададени от жени. Това също е доказателство, че жените по-лесно се справят с емоциите. Повечето мъже са биологично неспособни да еякулират без необходимото време за почивка между оргазмите. Химическото съединение, наречено окситоцин, се отделя в организма на мъжа и го принуждава да направи почивка между оргазмите, която трае от 5 до 30 минути. Не е така обаче при жените. Те могат да получават последователни оргазми, тъй като тялото на жената не произвежда окситоцин.

Овации за Георги Андреев в „Роял Албърт хол“, отбелязва СТАНДАРТ. Прочутият гъдулар Георги Андреев обра овации в Лондон наравно със звездите в рока, джаза и класиката Жан-Люк Понти, Робърт Плант и Найджъл Кенеди. Специалната среща между виртуозите е била във вторник вечер в „Роял Албърт хол“ в офиша на фестивала Love Classical.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!